Zastupování zaměstnavatele jeho zaměstnancem

Vydáno: 14 minut čtení

Právní úprava rozlišuje mezi zákonným a smluvním zastoupením. Že právnickou osobu jako zaměstnavatele může podle zákona zastupovat její zaměstnanec, o tom není sporu a v praxi se tak běžně děje. Může být ale zaměstnavatel takto zastoupen svým zaměstnancem i na základě dohody o plné moci, a to třeba vůči ostatním zaměstnancům?

Právní věta

Zákon nezakazuje, aby se zaměstnavatel nechal ve smyslu ustanovení § 441 odst. 1 občanského zákoníku zastoupit zaměstnancem jako zmocněncem na základě dohody o plné moci (nejde-li o případ střetu se zájmy zastoupeného uvedený v ustanovení § 437 odst. 1 téhož právního předpisu). Zaměstnanec tedy může vedle zákonného zastoupení podle ustanovení § 166 odst. 1 občanského zákoníku svého zaměstnavatele, který je právnickou osobou, v ujednaném rozsahu (uvedeném v plné moci) zastupovat též jako zmocněnec, ujedná-li si to s ním zaměstnavatel.

Protože zákon nevylučuje ani to, aby zaměstnanec na základě dohody o plné moci za zaměstnavatele právně jednal vůči jiným zaměstnancům, může zaměstnanec právně jednat za zaměstnavatele, který je právnickou osobou s kolektivním statutárním orgánem a který upravil způsob zastupování zaměstnanci vnitřním předpisem, vůči jiným jeho zaměstnancům též jako zmocněnec ve smyslu ustanovení § 441 odst. 1 občanského zákoníku na základě dohody o plné moci.

(z rozsudku Nejvyššího soudu ze dne 28. 2. 2019, sp. zn. 21 Cdo 2972/2018)

Předmět sporu

  • Platnost rozvázání pracovního poměru jeho zrušením ve zkušební době.
  • Vyřešení právní otázky, zda může zaměstnanec právně jednat za zaměstnavatele, který je právnickou osobou s kolektivním statutárním orgánem a který upravil způsob zastupování zaměstnanci vnitřním předpisem, vůči jiným jeho zaměstnancům jako zmocněnec na základě dohody o plné moci.

Právní úprava

Skutkový stav (popis případu)

  • Zaměstnanec byl u zaměstnavatele zaměstnán na základě pracovní smlouvy jako specialista pro pracovněprávní problematiku se sjednanou zkušební dobou v délce 3 měsíců; v průběhu zkušební doby mu byla doručena písemnost obsahující zrušení jeho pracovního poměru dle ustanovení § 66 zákoníku práce; tato písemnost byla za zaměstnavatele podepsána ředitelem úseku Lidské zdroje.
  • Zaměstnavatel měl způsob svého zastupování zaměstnanci upraven Kompetenčním řádem schváleným dne 16. 1. 2015 s platností od 1. 2. 2015; k jeho vydání došlo až dne 26. 2. 2015; podle tohoto Kompetenčního řádu pro písemné právní jednání zaměstnavatele (akciové společnosti) platilo, že ho zastupují vždy dva členové představenstva, přičemž alespoň jeden z nich musí být vždy předseda nebo jeden z místopředsedů; ředitel úseku Lidské zdroje může činit právní jednání ve vztahu k zaměstnancům, avšak s omezením ve vztahu k jednáním výslovně vyhrazeným předsedovi představenstva společně s 1. místopředsedou; jednání ředitele úseku Lidské zdroje za zaměstnavatele vyžadovalo „udělení plné moci typu Z“, na níž podpisy osob jednajících za zaměstnavatele musely být úředně ověřeny a která se zakládala mimo jiné do centrální evidence plných mocí; plnou mocí ze dne 14. 2. 2015 byl ředitel úseku Lidské zdroje v návaznosti na jednání představenstva společnosti ze dne 29. 1. 2015 zmocněn (mimo jiné) k zastupování zaměstnavatele ve věci právního jednání ve vztahu k zaměstnancům, a to k ukončení pracovního poměru okamžitým zrušením nebo zrušením ve zkušební době; zmocnění bylo vystaveno na dobu do 31. 12. 2016 a podpisy zmocnitelů nebyly úředně ověřeny.
  • Zaměstnanec podal žalobu na určení neplatnosti rozvázání pracovního poměru, přičemž v ní zpochybnil kompetenci ředitele úseku Lidské zdroje v této věci zaměstnavatele zastupovat.

Argumenty zaměstnance (a soudů nižších stupňů)

  • Vzhledem k tomu, že zrušení pracovního poměru ve zkušební době nebylo podepsáno členy statutárního orgánu zaměstnavatele, připadají v úvahu jiné formy zastoupení právnické osoby, a to delegace vnitřní (§ 166 odst. 1 občanského zákoníku), nebo na základě plné moci udělené statutárním orgánem (§ 441 odst. 1 a 2 občanského zákoníku); z Kompetenčního řádu plyne, že k ukončení pracovního poměru bylo třeba podpisu předsedy představenstva a 1. místopředsedy představenstva; těmito osobami však zrušení pracovního poměru ve zkušební době podepsáno nebylo, a nemohlo se tak jednat o vnitřní delegaci.
  • Zaměstnavatel přijal coby akt řízení vnitřní předpisy, kterými stanovil svou organizační strukturu, jakož i kompetence jednotlivých osob k jednání za něho; na kompetenční předpis ani organizační řád nelze aplikovat ustanovení § 305 a 306 zákoníku práce, neboť se nejedná o předpis, který by byl předpisem ve smyslu ustanovení § 4a zákoníku práce, ale o vnitřní akty řízení, tedy o předpis ve smyslu ustanovení § 301 písm. c) zákoníku práce; nový Kompetenční řád nabyl proto účinnosti současně s jeho platností ke dni 1. 2. 2015 (nebyla tam žádná vazba na okamžik vyhlášení).
  • Kromě statutárních orgánů právnické osoby mohou zastupovat právnické osoby a právně za ně jednat i další subjekty, a to především její zaměstnanci v rozsahu obvyklém vzhledem k jejich pracovnímu zařazení nebo funkci; právnická osoba se rovněž může dát zastoupit na základě plné moci třetí osobou; touto osobou však nemůže být zaměstnanec, který zastupuje zaměstnavatele nikoliv jako třetí osoba, ale na základě pověření, kdy vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem vyplývá z uzavřené pracovní smlouvy.
  • V daném případě zaměstnavatel upravil způsob zastupování zaměstnanci výlučně kompetenčním předpisem, tudíž není možné činit závěr o tom, že by některý ze zaměstnanců mohl zastupovat zaměstnavatele nad rámec rozsahu stanoveného v kompetenčním předpisu s poukazem na hledisko obvyklosti; oprávnění ředitele úseku Lidské zdroje jednat za společnost jako zaměstnavatele nevyplývá ani ze zápisu představenstva ze dne 29. 1. 2015, neboť z textu tohoto zápisu nelze dovodit, že by řediteli bylo představenstvem uděleno speciální pověření k určitým jednáním, které není vázáno na kompetenční předpis, opravňující ho jménem zaměstnavatele jednat.
  • Rozvázání pracovního poměru tak bylo realizováno osobou, která k tomu nedisponovala pravomocí; v daném případě totiž nebyl pracovní poměr ukončen osobami vymezenými v obchodním rejstříku a nebylo postupováno ani v souladu s Kompetenčním řádem zaměstnavatele, neboť zrušení pracovního poměru ve zkušební době bylo podepsáno pouze ředitelem úseku Lidské zdroje, který k tomu nebyl kompetentní; plná moc ze dne 14. 2. 2015 vyhotovená „na formuláři s označením Z“ nebyla opatřena úředně ověřenými podpisy; nemá tedy parametry a náležitosti, které si sám zaměstnavatel pro tyto případy stanovil, a na jejím základě proto nemohlo být jednáno za zaměstnavatele způsobem, kterým za něj bylo jednáno.

Argumenty zaměstnavatele

  • Existence Kompetenčního řádu či jiná norma ani zákon nijak nevylučují možnost i v pracovněprávních věcech ustanovit zástupce na určité úkony prostřednictvím obecného smluvního zmocnění podle ustanovení § 441 občanského zákoníku; uvedené zrušení pracovního poměru ve zkušební době bylo podepsáno osobou k tomu oprávněnou, neboť ředitel úseku Lidské zdroje byl na zasedání představenstva dne 29. 1. 2015 pověřen (zmocněn) k právnímu jednání, a to zrušení pracovního poměru ve zkušební době, přičemž zaměstnavatel udělil dne 14. 2. 2015 tomuto řediteli plnou moc k činění vybraného okruhu právních jednání, mimo jiné právě i k ukončování pracovních poměrů zaměstnanců ve formě okamžitého zrušení pracovního poměru a zrušení pracovního poměru ve zkušební době, která je deklarací udělení zmocnění ke dni 29. 1. 2015 a podkladem k jednání navenek.
  • Pokud v daném případě byli k pracovněprávním záležitostem oprávněni podle Kompetenčního řádu předseda představenstva a 1. místopředseda představenstva, neznamená to současně, že by statutární orgán, a to kterýkoliv ze členů statutárního orgánu zaměstnavatele, který je oprávněn jednat za něho podle obchodního rejstříku, nemohl udělit plnou moc jiné osobě, v daném případě řediteli úseku Lidské zdroje, k některým právním úkonům pracovněprávní agendy, včetně zrušení pracovního poměru ve zkušební době.
  • Z žádného obecně závazného právního předpisu nevyplývá, že by plná moc, ať už udělená zaměstnanci, či třetí osobě, kterou statutární orgán zmocňuje jinou osobu k provedení některých právních jednání vůči zaměstnancům, měla mít ověřený podpis zmocnitele; navíc dle ustanovení § 574 občanského zákoníku je třeba na právní jednání spíše hledět jako na platné než jako na neplatné.
  • Nový Kompetenční řád byl sice schválen představenstvem společnosti v únoru 2015, avšak do skončení pracovního poměru zaměstnance nebyl publikován na portále společnosti (k tomu došlo až v červenci 2015), a zaměstnanci s ním tedy v březnu 2015 nebyli seznámeni; nelze souhlasit se závěrem, že celé ustanovení § 305 zákoníku práce se nevztahuje na vnitřní akty řízení zaměstnavatele, a že k jeho závaznosti tedy není třeba jeho vyhlášení; ustanovení § 305 zákoníku práce se jako celek týká všech vnitřních předpisů, a nelze připustit takový výklad, že by zaměstnanci, kteří jsou adresáty vnitřních předpisů, byli povinni respektovat vnitřní normu, o jejíž existenci se nedozvěděli, protože nebyla publikována.
  • Pokud byla řediteli úseku Lidské zdroje vystavena plná moc nad rámec jeho dosavadních kompetencí, která byla podepsána předsedou představenstva a místopředsedou představenstva (tedy dle jednání za společnost podle obchodního rejstříku), byla časově omezená (do 31. 12. 2016) a zmocňovala tohoto ředitele mimo jiné k ukončení pracovního poměru zaměstnance, pak skutečnost, že byla nesprávně vystavena na formuláři pro plné moci typu Z, ačkoliv správně se mělo jednat o plnou moc typu S (ve smyslu „starého Kompetenčního řádu“), nemůže způsobit neplatnost této plné moci.
  • Zákon nestanoví, že by zástupcem nemohl být zaměstnanec zmocnitele (přestože pro jednání zaměstnanců jménem zaměstnavatele stanoví i další právní úpravu v ustanovení § 166 občanského zákoníku); zaměstnavatel tedy může zaměstnance zmocnit k jednání za něj jak prostřednictvím pověření k určité činnosti podle hlediska obvyklosti či vnitřního předpisu, tak na základě plné moci, a to mimo tento rámec; právní názor, že na základě plné moci se může právnická osoba nechat zastoupit pouze třetí osobou, nikoliv zaměstnancem, je nesprávný.
  • Rozhodnutí představenstva ze dne 29. 1. 2015 nebylo vázáno na kompetenční předpis; ze zápisu z jednání představenstva vyplývá, že představenstvo deleguje působnost k právním jednáním vůči zaměstnancům na ředitele úseku Lidské zdroje, přičemž v zápise není uvedeno, že tato pravomoc ředitele nabude účinnosti až současně s novým Kompetenčním řádem; zmíněný ředitel byl proto oprávněn za zaměstnavatele pracovní poměr rozvázat již v důsledku tohoto samotného rozhodnutí představenstva.

Z odůvodnění rozhodnutí soudu

  • V projednávaném případě upravil zaměstnavatel rozsah zástupčího oprávnění v Kompetenčním řádu, v němž delegoval pracovněprávní záležitosti na další osoby a určil, které osoby a za jakých podmínek jsou vedle předsedy představenstva (jakožto zákonní zástupci podle ustanovení § 166 občanského zákoníku) oprávněny činit za něho určitá právní jednání vůči zaměstnancům.
  • Je třeba souhlasit se závěrem, že Kompetenční řád vydaný zaměstnavatelem není vnitřním předpisem ve smyslu ustanovení § 305 odst. 1 zákoníku práce (tj. předpisem, kterým zaměstnavatel stanoví práva v pracovněprávních vztazích, z nichž je oprávněn zaměstnanec, výhodněji, než stanoví zákoník práce) ani pracovním řádem ve smyslu ustanovení § 306 zákoníku práce (tj. zvláštním druhem vnitřního předpisu, který rozvádí ustanovení zákoníku práce, popřípadě zvláštních právních předpisů podle zvláštních podmínek u zaměstnavatele, pokud jde o povinnosti zaměstnavatele a zaměstnance vyplývající z pracovněprávních vztahů), ale že se jedná o vnitřní akt řízení, tedy o předpis ve smyslu ustanovení § 301 písm. c) zákoníku práce, tj. ostatní předpis vztahující se k práci; na Kompetenční řád platný od 1. 2. 2015 se proto nevztahuje ani ustanovení § 305 odst. 3 zákoníku práce, podle něhož vnitřní předpis nabývá účinnosti dnem, který je v něm stanoven, nejdříve však dnem, kdy byl u zaměstnavatele vyhlášen, a jeho účinnost není vázána na okamžik jeho vyhlášení; závěr odvolacího soudu, že „nový kompetenční předpis nabyl účinnosti současně s jeho platností“, je tedy správný.
  • Právnická osoba se může dát zastoupit také na základě dohody o plné moci; se závěrem, že se právnická osoba může dát takto zastoupit „třetí osobou“, avšak že touto osobou není a nemůže být zaměstnanec, který zastupuje zaměstnavatele nikoliv jako třetí osoba, ale na základě pověření, kdy vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem vyplývá z uzavřené pracovní smlouvy, souhlasit nelze.
  • Odvolací soud při svém posouzení nevzal náležitě v úvahu, že Kompetenčním řádem stanovené podmínky, za kterých byl ředitel úseku Lidské zdroje oprávněn činit za zaměstnavatele určitá právní jednání vůči jiným zaměstnancům, se týkají zastupování zaměstnavatele jeho zaměstnanci podle ustanovení § 166 občanského zákoníku, a nikoli podmínek pro zastupování zaměstnavatele na základě dohody o plné moci ve smyslu ustanovení § 441 odst. 1 téhož právního předpisu.
  • Protože zmíněný soud – veden nesprávným právním názorem, že zaměstnanec nemůže svého zaměstnavatele zastupovat na základě dohody o plné moci – posuzoval pouze otázku, zda zaměstnavatelem předložená plná moc splňovala podmínky upravené v rámci „vnitřního“ vymezení (omezení) zástupčího oprávnění zaměstnanců ve smyslu ustanovení § 166 občanského zákoníku, aniž by se řádně zabýval též tím, zda ředitel úseku Lidské zdroje nezastupoval zaměstnavatele jako zmocněnec ve smyslu ustanovení § 441 odst. 1 občanského zákoníku na základě dohody o plné moci (pro jejíž písemnou formu zákon nevyžaduje úřední ověření podpisů osob jednajících za zmocnitele), nemůže být jeho závěr, že za zaměstnavatele jednala osoba, která k tomu nebyla způsobilá, pro svou předčasnost správný.
  • I kdyby však ředitel úseku Lidské zdroje nezastupoval zaměstnavatele při zrušení pracovního poměru zaměstnance ve zkušební době ani jako zmocněnec na základě dohody o plné moci, neznamenalo by to, že zrušení pracovního poměru ve zkušební době je bez dalšího neplatné; v takovém případě by se totiž jeho jednáním za zaměstnavatele bylo nutné zabývat též z pohledu ustanovení § 440 odst. 1 občanského zákoníku, podle něhož překročil-li zástupce zástupčí oprávnění, zavazuje právní jednání zastoupeného, pokud překročení schválí bez zbytečného odkladu; to platí i v případě, kdy za jiného právně jedná osoba, která k tomu není oprávněna.

 

Související dokumenty

Související pracovní situace

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
Zkušební doba
Překážky v práci na straně zaměstnavatele při skončení pracovního poměru
Uplynutí doby
Trest vyhoštění cizince
Přehled zákazů výpovědi
Doručování písemností
Zrušení povolení k pobytu cizince
Povolení k zaměstnání, zaměstnanecká karta, modrá karta
Výplata splatné mzdy (platu) při skončení pracovního poměru
Dohoda o rozvázání pracovního poměru
Neplatnost rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnance
Neplatnost rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele
Okamžité zrušení pracovního poměru
Smrt zaměstnance (zaměstnavatele)
Výpověď
Souběžná činnost
Uzavření pracovní smlouvy, forma a obsah
Vstupní lékařská prohlídka
Pracovní posudek
Přeložení

Související články

Zlomový nález Ústavního soudu k právu na smluvní pokutu za porušení konkurenční doložky z pracovního poměru
Zrušení pracovního poměru ve zkušební době a právo na odstupné
Smluvní zkrácení zkušební doby
Výpověď z pracovního poměru a nabídková povinnost
Předchozí souhlas odborové organizace s rozvázáním pracovního poměru
Výpověď z pracovního poměru pro nadbytečnost zaměstnance
Lázeňské léčení a zákaz výpovědi z pracovního poměru
Kolik neomluvených absencí v práci stačí podle soudů na okamžité zrušení pracovního poměru?
Dlouhodobé pozbytí zdravotní způsobilosti a povaha překážky v práci
Rozdílné způsoby skončení pracovního poměru a výše odstupného
Řešení některých problémů ve mzdové účtárně formou dotazů a odpovědí
Nadbytečnost zaměstnance a doba určitá
Prekluzivní lhůta pro žalobu na neplatné rozvázání pracovního poměru
Neslušné chování úředníka a rozvázání pracovního poměru
Výpověď z pracovního poměru pro soustavné méně závažné porušování pracovní kázně
Výpověď z pracovního poměru a ochrana odborového funkcionáře
Skončení pracovního poměru
Vybrané problémy v souvislosti s nouzovým stavem
Novela zákoníku práce stručně v bodech

Související otázky a odpovědi

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
Zrušení ve zkušební době
Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
Zrušení pracovního poměru ve zkušební době a náhrady mzdy při dočasné pracovní neschopnosti
Zrušení pracovního poměru dle § 55
Výpověď ve zkušební době a stejný den neschopnost
Náhrada za nemoc u zrušení pracovního poměru ve zkušební době
Ošetřování člena rodiny, nemocenská a zrušení pracovního poměru
Ukončení pracovního poměru
Odstoupení z funkce
Úmrtí zaměstnance ve výpovědi
Kombinace překážek na straně zaměstnavatele
Výpočet pravděpodobného výdělku pro odstupné a odchodné při skončení pracovního poměru
Výpověď při dlouhodobém pozbytí pracovní způsobilosti
Hromadné propouštění a návraty z dlouhodobých nemocí
Výpověď v době trvání DPN a běh výpovědní doby
Oznámení o skončení zaměstnání na ČSSZ od 1.4.2022
Nadbytečnost, pracovní neschopnost - výše řádné dovolené a odstupného
Hromadné propouštění a potřeba nových zaměstnanců
Průměrný/pravděpodobný měsíční výdělek pro odstupné

Související předpisy

89/2012 Sb. občanský zákoník
262/2006 Sb., zákoník práce

Související komentovaná judikatura

Neplatné rozvázání pracovního poměru a výpočet náhrady mzdy (platu)
Porušení konkurenční doložky a smluvní pokuta

Související judikáty

Právní jednání zaměstnance za zaměstnavatele