Jak správně vyšetřit pracovní úrazy

Vydáno: 27 minut čtení

Podle § 105 ZP je zaměstnavatel povinen vést v knize úrazů evidenci o všech úrazech, i když jimi nebyla způsobena pracovní neschopnost nebo byla způsobena pracovní neschopnost nepřesahující 3 kalendářní dny.

Jak správně vyšetřit pracovní úrazy
JUDr.
Eva
Dandová
Evidence pracovních úrazů je výsledkem šetření pracovních úrazů. V okamžiku, kdy vznikne škoda – zejména škoda na zdraví zaměstnance – je nedílnou součástí posouzení celkové situace a všech okolností, zjištění toho, jak byly dodrženy všechny zásady BOZP. A právě porušení základních principů BOZP bývá v praxi nejčastějším důvodem vzniku škody.
Základem právní úpravy šetření příčin a okolností pracovních úrazů je § 105 ZP, který ve shodě s článkem 9 odst. 1 písm. c) Směrnice Rady 89/391/EHS upravuje evidenci pracovních úrazů v souladu s evropskou legislativou. Prováděcím předpisem je pak nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu.
Význam této právní úpravy pro praxi je patrný z následujících údajů. Ze zprávy SÚIP o pracovní úrazovosti v ČR v roce 2022 vyplývá, že SÚIP spolu s ČBÚ zaevidoval v roce 2022 celkem 36 117 pracovních úrazů, z tohoto počtu bylo 88 smrtelných pracovních úrazů, 797 závažných pracovních úrazů a 35 232 ostatních pracovních úrazů.
Orgány inspekce práce provedly celkem 536 kontrol šetření příčin a okolností vzniku pracovních úrazů, přičemž se jednalo o 53 kontrol v souvislosti se smrtelnými pracovními úrazy, 469 kontrol závažných pracovních úrazů a 14 kontrol ostatních pracovních úrazů. Při těchto kontrolách šetření příčin a okolností vzniku smrtelných, závažných a ostatních pracovních úrazů inspektoři odhalili celkem 770 porušení právních předpisů.
Z kontrolní praxe orgánů inspekce práce však také vyplývá, že někteří zaměstnavatelé si ne vždy zcela uvědomují povinnost evidovat v knize úrazů všechny úrazy, tzn. ne pouze ty pracovní. V některých případech zaevidované pracovní úrazy neobsahují všechny údaje v rozsahu požadovaném nařízením vlády č. 201/2010 Sb. Mezi další zjištěné nedostatky zaměstnavatelů patří i opožděná zasílání záznamů o úrazech na příslušné orgány inspekce práce, případně i následných záznamů o úrazech – hlášení změn.
K definici pojmu „pracovní úraz“
Podle definice pojmu „pracovní úraz“ obsažené v ustanovení § 271k odst. 1 a 2 ZP je pracovním úrazem poškození zdraví zaměstnance, k němuž došlo nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním a úraz, který zaměstnanec utrpěl pro plnění pracovních úkolů. Za pracovní úraz se považuje i úraz utrpěný pro plnění pracovních úkolů.
Tato definice vychází z konstantní judikatury, která charakterizuje úraz jako poruchu na zdraví, která byla zaměstnanci způsobena nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
Pro vlastní úrazový děj je typická jeho neočekávanost. K úrazu dochází buď náhlým působením zevních sil (např. pádem břemena na zaměstnance) nebo působením vlastní tělesné síly (např. zakopnutí, upadnutí apod.). Za pracovní úraz se považuje i poškození zdraví způsobené chemickými riziky (poleptání kyselinou, akutní otrava kouřovými zplodinami apod.). Dále jde o poškození zdr

Související dokumenty

Související články

Pozor na pracovní úrazy
Pozor na pracovní úrazy, kde zdrojem jsou žebříky
Pracovní úrazy v důsledku zachycení a vtažení
Jak se ochránit před pokutami při porušování bezpečnosti práce
Uklouznutí, zakopnutí a pády žen na pracovištích
Řízení BOZP v odvětví dopravy a skladování
Průměrná mzda zvyšuje v roce 2024 náhrady za pracovní úrazy
Kolaborativní roboti
Bezpečnost práce a kamerový systém na pracovišti
Otazníky kolem úrazů na pracovních cestách
Expozice prachu může vést k vážným dýchacím potížím a plicním onemocněním
Předpis zaměstnavatele k ochranným pracovním prostředkům
Bezpečnost práce a letní problémy na pracovišti
Také mě zajímá pohled na současnou BOZP - ale nejen na současnou
Přenášení břemen
Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr ve světle BOZP
Několik poznámek ke zdraví škodlivému pracovnímu prostředí
Poznámka k právní úpravě poskytování OOPP
Povinnosti zaměstnavatelů v oblasti BOZP

Související otázky a odpovědi

Bezpečnostní listy na pracovišti
Práce ve ztíženém prostředí
Záznam o úrazu v případě nepracovního úrazu
Odpovědnost školy za hmotnou škodu a újmu na zdraví žáka na zájezdu způsobenou ubytovatelem
Externí vedoucí pracovník
Kamerový systém na pracovišti a GDPR
Vrácení a ztráta osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP)
BOZP pro společnost přeprodávající pouze zboží
Zaměstnanec u lékaře
Hasicí přístroj v budově
Kalkulace nákladů na praní OOPP
Délka pracovní doby
Použití vlastního vozidla při služební cestě
Umístění požární značky
Praní osobních ochranných pracovních pomůcek (OOPP)
Povinnost odkoupit ochranné pomůcky při ukončení poměru
Zdravotní pojištění a překážky na straně zaměstnance
Pracovní neschopnost v případě pracovního úrazu
Aktualizace směrnic BOZP
Ztráta na výdělku při pracovním úrazu

Související předpisy

65/1965 Sb. Zákoník práce
110/1975 Sb. o evidenci a registraci pracovních úrazů a o hlášení provozních nehod (havárií) a poruch technických zařízení
155/2000 Sb. , kterým se mění zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
494/2001 Sb. , kterým se stanoví způsob evidence, hlášení a zasílání záznamu o úrazu, vzor záznamu a okruh orgánů a institucí, kterým se ohlašuje pracovní úraz a zasílá záznam o úrazu
251/2005 Sb. o inspekci práce
262/2006 Sb., zákoník práce
309/2006 Sb. , kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)
201/2010 Sb. o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úraze
180/2015 Sb. o pracích a pracovištích, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu, o pracích a pracovištích, které jsou zakázány mladistvým zaměstnancům, a o podmínkách, za nichž mohou mladiství zaměstnanci výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolání (vyhláška o zakázaných pracích a pracovištích)
390/2021 Sb. o bližších podmínkách poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků