Národní kolo soutěže Ceny za správnou praxi v oblasti BOZP má své vítěze

Vydáno: 8 minut čtení

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.

Celoevropská kampaň Zdravé pracoviště 2018-2019 na téma „Zdravé pracoviště má nebezpečné látky pod kontrolou“, která probíhá pod záštitou Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA, dále jen Agentura), je decentralizovaná a má vnitrostátním orgánům, společnostem, organizacím, manažerům, zaměstnancům a jejich zástupcům a ostatním zúčastněným subjektům pomoci, aby spolupracovali na zlepšování bezpečnosti a ochrany zdraví (dále jen BOZP) na pracovišti. Kampaň podporuje širokou škálu činností na národní i evropské úrovni. Zvláště vítaná je zde účast menších podniků. Kampaně Zdravé pracoviště jsou největší svého druhu na světě a představují významné prvky motivující ke změně a zlepšování v oblasti BOZP.

Cíle kampaně Zdravé pracoviště 2018-2019:

  • zvýšit povědomí o důležitosti a významu kontroly nad nebezpečnými látkami na evropských pracovištích,
  • prosazovat hodnocení rizik, eliminaci a substituci, jakož i hierarchii preventivních opatření,
  • zvyšovat povědomí o rizicích spojených s expozicí karcinogenům při práci,
  • zacílit na skupiny pracovníků se zvláštními potřebami a zvýšenými úrovněmi rizika (například ženy, migranty a mladé lidi),
  • zvýšit povědomí o vývoji politiky a současném právním rámci.

Na mnoha pracovištích po celé Evropě jsou pracovníci vystavováni nebezpečným látkám, které představují velký problém v oblasti BOZP. V této oblasti existuje velká škála právních předpisů, jakož i četné pokyny a podpůrné dokumenty a nástroje. Nicméně povědomí a znalosti nejsou často dostatečné a v mnoha případech by mohla být přijata snadno použitelná preventivní opatření.

Opatření k odstranění nebo omezení expozice nebezpečným látkám pomáhá chránit pracovníky před celou řadou nehod (jako je požár, výbuch a udušení) a zdravotních problémů (včetně kožních nemocí, alergií, dýchacích onemocnění, vrozených vad nebo rakoviny). Řešení rizik má rovněž komerční význam: organizace budou profitovat ze zvýšené produktivity a snížené míry pracovních neschopností.

Již tradičně je součástí kampaně soutěž Ceny za správnou praxi inovativních a účinných přístupů k řízení BOZP při manipulaci s nebezpečnými látkami a jejich používání. Soutěž je organizována Agenturou za partnerské spolupráce s členskými státy Evropské unie.

Cílem soutěže Ceny za správnou praxi v rámci kampaně Zdravé pracoviště na období 2018-2019 je vyzdvihnout nejlepší příklady organizací, které aktivně řídí rizika, jež představují nebezpečné látky na pracovišti.

V prvním kole se konají národní soutěže a jejich vítězové postupují do celoevropského kola. Podle zaměření tohoto ročníku vybere mezinárodní porota vítězné společnosti, které významným a inovativním způsobem přispívají k BOZP v souvislosti s kontrolou nebezpečných látek na pracovišti. Vítězné projekty evropského kola budou vyhlášeny v listopadu roku 2019.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, které je národním partnerem Agentury, v květnu 2018 vyzvalo subjekty k předložení projektů svědčících o úspěšných postupech inovativního a účinného řízení BOZP při manipulaci s nebezpečnými látkami a jejich používání v praxi. Projekty soutěžily ve dvou kategoriích (podniky do 100 zaměstnanců a podniky nad 100 zaměstnanců). Hodnotící komise do finále národního kola soutěže Ceny za správnou praxi vybrala dva projekty, které se zaměřily na nové přístupy k řešení konkrétních problémů v oblasti BOZP.

Stručný popis vítězných projektů národního kola

I. kategorie

VAKOS XT a.s. & Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra

Minimalizace vlivu residuální kontaminace po nelegální výrobě narkotik na zdraví člověka (DETOXIKON)

Společnost se v projektu DETOXIKON zaměřila na minimalizaci působení nebezpečných psychoaktivních látek kontaminujících pracoviště příslušníků bezpečnostních sborů pomocí správné praxe BOZP, nakládání s důkazními materiály, vhodné péče o služební vozidla a oděvy, vhodným taktickým postupem před, během a po služebním zákroku. V případě, že byl příslušník vystaven mikrokontaminace a má nežádoucí zdravotní příznaky, absolvuje experimentální holistický detoxikační program složený z fyzioterapeutické, psychosociální, neurokognitivní a nutriční podpory kombinované s edukační rovinou k rozeznání rizika a uvědomění si rizika případné vlastní intoxikace. V souvislosti s projektem DETOXIKON bylo proškoleno v letech 2014-2018 přes 1 000 příslušníků bezpečnostních složek v ČR i v zahraničí. Školení se zaměřilo zejména na oblast BOZP v oblasti prevence rizik u protidrogových útvarů, forenzních složek, ale i pátracích útvarů Celní správy a jednotek mobilního dohledu. Postupné zavádění postupů očisty pracoviště od residuální mikrokontaminace do běžného procesu vedou k eliminaci relapsů, a tím i snížení morbidity.

Projekt DETOXIKON vznikl na základě dlouhodobé spolupráce oddělení specializované metodiky Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra s cílem realizovat individuální i kolektivní ochranná opatření proti nebezpečným látkám pro všechny bezpečnostní sbory nejen v ČR, ale i ve světě.

II. kategorie

Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha

Řízení rizika ohrožení těhotných chemickými látkami v ÚVN Praha

Nemocnice při zpracování projektu vycházela dle § 10 vyhlášky č. 306/2012 Sb., o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče, kde je zakotvena povinnost provádět ve zdravotnických zařízeních pravidelný úklid prostor za použití čisticích a dezinfekčních prostředků se stanovenou účinností.

Použití čisticích a dezinfekčních přípravků obsahujících chemické látky nebo chemické směsi se specifickou rizikovostí pro těhotné je stanoveno ve vyhlášce č. 180/2015 Sb., o zakázaných pracích a pracovištích.

V rámci dezinfekčního programu nemocnice zaměstnavatel identifikoval čisticí a dezinfekční prostředky obsahující chemické látky a chemické směsi se specifickou rizikovostí pro těhotné. Podle dezinfekčního programu si jednotlivá pracoviště sestavují vlastní dezinfekční plány. Pokud nelze rizikový prostředek nahradit, nemohou na tomto pracovišti vykonávat práci těhotné zaměstnankyně. Úklid všech prostor je zajištěn dodavatelskou službou a pro výběr úklidových prostředků je požadováno použití prostředků bez specifické rizikovosti pro těhotné.

Cílem těchto opatření je zajistit bezpečné prostředí jak pro těhotné zaměstnankyně, tak pro všechny těhotné, které se v prostorách nemocnice mohou vyskytovat (pacientky, návštěvy, dodavatelské služby a další).

Oficiální výsledky mezinárodní poroty budou vyhlášeny na summitu kampaně Zdravé pracoviště v listopadu 2019 ve španělském Bilbau. Za Českou republiku se mezinárodního finále zúčastní za I. kategorii do 100 zaměstnanců vítězný národní projekt “DETOXIKON“ společnosti VAKOS XT a.s. & Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra a za II. kategorii nad 100 zaměstnanců vítězný národní projekt „Řízení rizika ohrožení těhotných chemickými látkami v ÚVN Praha“ Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha.

Oceněné subjekty, které se zapojily do národního kola tohoto programu v rámci kampaně Zdravé pracoviště, převzaly dne 28. května 2019 v Obecním domě v Opavě Ceny za správnou praxi.

Podniky oceněné v národním kole soutěže Ceny za správnou praxi I. kategorie:

1. místo: VAKOS XT a.s. & Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra

Minimalizace vlivu residuální kontaminace po nelegální výrobě narkotik na zdraví člověka (DETOXIKON)

Projekt DETOXIKON vznikl na základě dlouhodobé spolupráce oddělení specializované metodiky Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra s cílem realizovat individuální i kolektivní ochranná opatření proti nebezpečným látkám pro všechny bezpečnostní sbory nejen v ČR, ale i ve světě. II. kategorie:

1. místo: Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha

Řízení rizika ohrožení těhotných chemickými látkami v ÚVN Praha

Projekt byl zaměřen na bezpečné a zdraví neohrožující prostředí nemocnice s minimalizací rizika výskytu chemických látek a chemických směsí se specifickou rizikovostí pro těhotné.

Ocenění v soutěži Cena za správnou praxi v oblasti BOZP

Další informace o celoevropské kampani „Zdravé pracoviště má nebezpečné látky pod kontrolou“ lze získat na internetových stránkách: https://www.healthy-workplaces.eu/cs/.

Související dokumenty

Související články

Nebezpečné látky pod kontrolou. Evropská kampaň 2018-2019
Výsledky průzkumu podniků na téma nových a vznikajících rizik (ESENER-2)
Udušení nebo otrava zaměstnanců vlivem vzniku nebezpečné atmosféry
Výtvarná soutěž pro mladé je zahájena
Kontrolní činnost orgánů inspekce práce v oblasti nebezpečných látek
Nové formy systémů monitorování a řízení pracovníků
Členění nebezpečí a rizik BOZP a ergonomie
Zamyšlení nad obsahem slov "bezpečnost práce" - dokončení
Nové příležitosti a výzvy pro mikropodniky a malé podniky
Kluzné podložky a možnosti jejich použití pohledem bezpečnosti práce
Řízení BOZP v odvětví zdravotní a sociální péče
Zdravotní způsobilost zaměstnance k práci v době pandemie
Poskytování OOPP v době pandemické pohotovosti
Pandemie, globální výzva pro resilientní systémy BOZP
Zaměstnanec odmítl zkoušku na alkohol v krvi
Zemní a výkopové práce - druhá nejrizikovější činnost na staveništi
Prevence a příčiny uklouznutí a zakopnutí na pracovištích
"Zdravé pracoviště pro všechny bez rozdílu věku"
Pilíře bezpečnosti ve stavebnictví a ostatních odvětvích
Předcházení zdravotním rizikům u pracovníků úklidu
Znalostní systém prevence rizik v BOZP
Organizační faktor v prevenci rizik na pracovištích

Související otázky a odpovědi

Skladování a nakládání s NCHL
Uložení tlakové nádoby s CO2 u sodobaru
Bezpečnostní přestávka - zvláštní právní předpisy
Pracovní postup
Pes na pracovišti
Osobní ochranné pracovní prostředky pro žáky
Aktualizace směrnic BOZP
Bezpečnostní listy na pracovišti
Práce ve výšce za nepříznivého počasí na zahraničním pracovišti
Použití vlastního vozidla při služební cestě
Zodpovědnost zaměstnavatele za absolvování povinných školení pro osvědčení profesní způsobilosti zaměstnanců
Smluvní pokuta za porušení BOZP
Odpovědnost školy za hmotnou škodu a újmu na zdraví žáka na zájezdu způsobenou ubytovatelem
Vstupní prohlídky zaměstnanců na DPP a DPČ
Preventivní prohlídky - zdravotní dokumentace
Krácení dovolené, pracovní úraz
Platnost slovenských revizí
Externí vedoucí pracovník
Kamerový systém na pracovišti a GDPR
Vrácení a ztráta osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP)

Související předpisy

306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče
180/2015 Sb. o pracích a pracovištích, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu, o pracích a pracovištích, které jsou zakázány mladistvým zaměstnancům, a o podmínkách, za nichž mohou mladiství zaměstnanci výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolání (vyhláška o zakázaných pracích a pracovištích)