Manipulace s pacienty - prevence muskuloskeletárních poruch

Vydáno: 22 minut čtení

Nelékařský zdravotnický personál poskytovatelů zdravotní péče, zejména sestry, patří mezi významnou skupinu zaměstnanců ohrožených muskuloskeletálními poruchami. Škála procesů, při nichž musí sestry manipulovat s pacientem, je poměrně rozsáhlá, jedná se tedy o velice komplexní proces. Při manipulaci s pacientem je zatěžován pohybový aparát sestry, jedná se zejména o přetěžování ramen a bederní páteře, které může vést k závažným zdravotním problémům s možným následkem pracovní neschopnosti. Při nesprávné manipulaci je taktéž zvyšováno riziko poškození pacienta. Tato rizika lze do jisté míry eliminovat použitím manipulačních pomůcek, dodržováním bariérové péče a pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Manipulace s pacientem představuje komplexní proces vzájemné interakce mezi pacientem a zdravotnickým pracovníkem. S pacientem je zdravotnický pracovník nucen manipulovat od příjmu pacienta a jeho uložení do lůžka, až po jeho propuštění z nemocniční péče. Pacientovi pomáhá nejen pří provádění hygieny, přesunech z lůžka, vertikalizaci, ale také i při tak základní věci, jako je polohování. Škála procesů, při nichž zdravotnický pracovník manipuluje s pacientem je tedy velice rozsáhlá.

Za zdravotnického pracovníka je považována osoba, která získala způsobilost k výkonu zdravotnického povolání podle platné legislativy a vykonává činnosti, které jí profesně náleží. Lékaři mají kompetence k provádění prevence, diagnostiky, terapie i rehabilitace. Nelékařský zdravotnický pracovník má přesně vymezené činnosti, které na základě dosažené kvalifikace může provádět samostatně bez indikace lékařem nebo na základě indikace nebo pod dohledem nebo přímým vedením lékaře a dalších určených pracovníků. Spektrum nelékařských zdravotnických povolání je poměrně široké je upraven zákonem č. 96/2004 Sb. o nelékařských zdravotnických povoláních. Představuje širokou skupinu všeobecných sester, dětských sester, ergoterapeutů ze skupiny Zdravotnický pracovník způsobilý k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu po získání odborné způsobilosti, přes skupinu Zdravotnický pracovník způsobilý k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu po získání odborné a specializované způsobilosti až po Zdravotnický pracovník způsobilý k výkonu zdravotnického povolání pod odborným dohledem nebo přímým vedením, které jsou zastoupeny například ošetřovatelem nebo sanitářem. Pro zjednodušení je v článku použit pojem sestra, jako zástupný pojem pro všechny odbornosti, kteří s pacienty jakýmkoliv způsobem při výkonu své práce manipulují.

Jednou z priorit manipulace by mělo být zajištění nejen bezpečí pacienta, ale i personálu, který provádí manipulaci a pacienty. Důležitým aspektem předcházení všech problémů při manipulaci představuje zejména dostatek znalostí a dovedností pro manipulaci s pacientem. Bezpečnou manipulaci lze zajistit správným a vhodným používáním manipulačních pomůcek, dodržováním bariérové péče i proškolením personálu o správné manipulaci.

K celkovému usnadnění manipulace s pacienty lze použit nejen mnoho pomůcek ale i přístupů. Lze využít jednoduché manipulační pomůcky, pod nimiž si můžete představit polohovací podložku, polohovací pásy, rollboard a mnohé další. Dalšími druhy pomůcek, které sestra může při manipulaci využít, jsou složitější technické manipulační pomůcky, jako technický zvedák na pacienty nebo polohovací lůžko. V neposlední řadě je pro ulehčení a zároveň zefektivnění manipulace množné využít pohybové a komunikační koncept

Související dokumenty

Související články

Předcházení muskuloskeletálním poruchám souvisejícím s prací
Muskuloskeletální poruchy problémem v oblasti BOZP na evropských pracovištích
Digitální technologie, stres a muskuloskeletální poruchy
Bezpečnost práce při provozu motorových vozíků
Muskuloskeletální poruchy problémem v oblasti BOZP na evropských pracovištích
Bezpečnost práce při používání zdvihacích zařízení
Poznatky z kontrolní činnosti ve skladových provozech v oblasti bezpečnosti práce a bezpečném provozu manipulační techniky
Závažný pracovní úraz při manipulaci s břemenem
Rizika při poranění zdravotnických pracovníků
Odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání v roce 2021
Náhrada škody i bez záznamu o pracovním úrazu
Profesionální onemocnění hlášená v České republice v roce 2020
Zdroje a příčiny smrtelných pracovních úrazů a vybrané příklady
Valorizace průměrných výdělků pro účely rent z důvodu pracovních úrazů nebo nemocí z povolání a některé související otázky
Předcházení muskuloskeletálním poruchám souvisejícím s prací
Profesionální onemocnění hlášená v České republice v roce 2019
Odškodňování školních úrazů
(Ne)bezpečný provoz a používání strojů a zařízení
Pracovní úrazy ve zvláštních případech
S autem do zaměstnání a na pracovní cesty
Úrazy lidské kůže vyvolané účinky tepelné energie
Povinnosti při pracovních úrazech a nemocech z povolání

Související otázky a odpovědi

Ohlášení pracovního úrazu OIP
Rozhodné období u odškodnění pracovních úrazů
Krácení dovolené, pracovní úraz
Náhrada za pracovní úraz
Odškodnění zaměstnanců po zaviněné dopravní nehodě
Pracovní úraz
Náhrada za ztrátu na výdělku a srážky ze mzdy
Pracovní neschopnost v případě pracovního úrazu
Pracovní úraz
Úraz na pracovišti
Ztráta na výdělku při pracovním úrazu
Pracovní úraz a daňový náklad
Nehoda zaviněná mikrospánkem - pracovní úraz
Pracovní úraz
Krácení bolestného
Pracovní úraz ve státní správě, bolestné a ztížení spol. uplatnění
Zdravotní pojištění a překážky na straně zaměstnance
Pracovní úraz
Náhrada za ztrátu příjmu po skončení pracovní neschopnosti
Šetření nemocí z povolání

Související předpisy

96/2004 Sb. o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních)
309/2006 Sb. , kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)