Návrh na přezkoumání lékařského posudku a překážka v práci

Vydáno: 13 minut čtení

Jedním z možných posudkových závěrů lékařského posudku vydaného v rámci mimořádné lékařské prohlídky je závěr, že zaměstnanec jako posuzovaná osoba je k výkonu práce zdravotně způsobilý. Pokud zaměstnanec tento posudkový závěr zpochybní, podá návrh na přezkoumání lékařského posudku, a zaměstnavatel mu právě proto přestane přidělovat práci, na čí straně pak je překážka v práci?

Právní věta

Zaměstnavatel je i po podání návrhu na přezkoumání lékařského posudku, podle něhož je zaměstnanec zdravotně způsobilý k výkonu dosavadní práce, povinen zaměstnanci přidělovat práci podle pracovní smlouvy (popřípadě práci odpovídající vedoucímu pracovnímu místu, na něž byl zaměstnanec jmenován) a není oprávněn mu další výkon práce zakázat, ledaže by byla naplněna skutková podstata ustanovení § 103 odst. 1 písm. a) zákoníku práce, podle něhož je zaměstnavatel povinen nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti.

(z rozsudku Nejvyššího soudu ze dne 13. 1. 2021, sp. zn. 21 Cdo 2063/2020)

Předmět sporu

  • Vyřešení právních otázek, jaký význam má podání návrhu na přezkoumání lékařského posudku, kterým byl zaměstnanec shledán zdravotně způsobilým k výkonu sjednané práce, pro povinnost zaměstnavatele přidělovat zaměstnanci práci a zda podání návrhu na přezkoumání takového lékařského posudku zakládá překážku v práci na straně zaměstnance.
  • Právo zaměstnance na náhradu mzdy v situaci, kdy mu zaměstnavatel s odkazem na podání návrhu na přezkoumání lékařského posudku přestane přidělovat práci.

Právní úprava

  • § 43 odst. 3 zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů – posudkový závěr jako obsahová náležitost lékařského posudku.

Související dokumenty

Související pracovní situace

Vyhledání nového zaměstnání
Úmrtí blízké osoby
Pohřeb spoluzaměstnance

Související články

Posudkový závěr

Související komentovaná judikatura

Náhrada za ztrátu na výdělku v době nemoci a rozvázání pracovního poměru

Související stanoviska AKV

Výkladová stanoviska AKV, 26. část (2. díl)