Zvýšení normativních nákladů na bydlení a nezabavitelná částka

Vydáno: 13 minut čtení

Správné provedení srážek ze mzdy, platu a jiných postižitelných příjmů (dále jen „srážky ze mzdy“) předpokládá mj. znalost dvou základních parametrů, totiž aktuální výše životního minima a normativních nákladů na bydlení. Jejich zvýšení totiž ovlivňuje to, kolik bude zaměstnanci ze mzdy sraženo a jaká částka mu zůstane k dispozici.

Co od začátku roku 2022 zaměstnává zejména mzdové účetní, jsou neustálé změny vztahující se k výpočtu srážek ze mzdy. Je to dáno tím, že se bohužel pořád a často nekoordinovaně mění parametry, ze kterých se zjišťuje výše nezabavitelné částky na osobu povinného zaměstnance a nezabavitelných částek na osoby, kterým je zaměstnanec povinen poskytovat výživné (dohromady jde o tzv. základní částku, která nesmí být povinnému zaměstnanci sražena).

Pod číslem 17/2022 byla ve Sbírce zákonů publikována novela zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Přijetí této novely bylo vedeno snahou reagovat na zdražování energií úpravou podmínek pro získání příspěvku na bydlení. V této souvislosti se do zákona dostalo též nové ustanovení § 26a nazvané „Částky navýšení měsíčních normativních nákladů na bydlení pro rok 2022“. Dle prvního odstavce tohoto ustanovení „částky měsíčních normativních nákladů na bydlení stanovené nařízením vlády vydaným podle § 28 pro rok 2022 se pro období od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2022 navyšují pro stanovení nároku na příspěvek na bydlení a jeho výši o částky stanovené v odstavci 2“. Podle přechodného ustanovení k novele zákona se tyto částky navýšení „použijí poprvé pro stanovení příspěvku na bydlení za leden 2022.

Z výše popsaného nemusí být všem jasné, jestli se navýšení normativních nákladů na bydlení pro rok 2022 promítá také do výpočtu nezabavitelných částek při srážkách ze mzdy dle příslušného nařízení vlády. Ačkoliv zákon nabyl účinnosti dne 28. 1. 2022, vedly se o tom dlouhou dobu vzrušené diskuse. Ministerstvo spravedlnosti i Ministerstvo práce a sociální