Whistleblowing a zaměstnavatelé

Vydáno: 2 minuty čtení

Prezident Petr Pavel podepsal zákon o ochraně oznamovatelů. Oznamovatelé protiprávního jednání budou ze zákona chráněni před případnou odvetou zejména zaměstnavatelů. Zákon má ochránit oznamovatele před propuštěním, snížením mzdy, uložením kárného opatření, přeložením na jiné místo, změnou rozvržení pracovní doby, před zásahy do práva na ochranu osobnosti atd.

Za odvetná opatření by hrozila až milionová pokuta, naopak za vědomě nepravdivé oznámení by mohl dostat jeho strůjce postih do 50 000 Kč. Veřejné instituce včetně obcí nad 10 000 obyvatel a společností alespoň s 50 zaměstnanci budou muset podle návrhu zákona stanovit pracovníka, který bude agendu oznámení spravovat. Všichni zaměstnavatelé s 250 zaměstnanci a výše budou muset implementovat nové procesy do 1. 8. 2023, u zaměstnavatelů s 50 až 249 zaměstnanci zákon počítá s odkladem
do 15. 12. 2023.

 

Přejete si plný přístup k odborným článkům a dostávat týdeník Podtrženo, sečteno s krátkými zprávami do svého e-mailu? Pořiďte si předplatné aplikace Práce a mzda.

S námi se v pracovním právu vyznáte.

 

TIP REDAKCE:

Přečtěte si více informací v článku Whistleblowing po česku - konečně, nebo proboha?