13. Konference k pracovnímu právu – Novely zákoníku práce 2024

Vydáno: 2 minuty čtení

Dne 20. 6.2024 pořádá společnost Wolters Kluwer již  13. ročník Konference k pracovnímu právu. V létě nás čekají další změny v zákoníku práce, proto jsou hlavními hosty konference pracovníci ministerstev, včetně Ministerstva práce a sociálních věcí, kteří na návrzích změn participovali. Účastníci tak budou moci položit dotazy odborníkům, kteří znají odpovědi.

Flexibilní novela zákoníku práce vyvolala řadu diskuzí mezi zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů, obzvláště co se týče možností ukončení pracovního poměru. Novela ale zavádí více změn. Podrobnosti a záměr MPSV vysvětlí Mgr. Taťána Zelená z Odboru pracovněprávní legislativy.

Ke změnám, které přijdou na pořad konference, patří i nový valorizační mechanismus pro stanovení minimální mzdy, nové vymezení ztíženého pracovního prostředí pro účely poskytování příplatku a posílení kolektivního vyjednávání. Podrobnosti k transpoziční novele zákoníku práce vyloží prof. JUDr. Petr Hůrka, Ph.D.

Čekají nás také změny v oblasti pracovnělékařských služeb. Pro zaměstnavatele bude nejvýraznější novinkou pravděpodobně zrušení některých vstupních prohlídek. Více k novince uslyšíme od Mgr. Matyáše Fošuma z Ministerstva zdravotnictví.

Zaměstnavatelům se díky digitalizaci HR procesů ve firmách nyní otevírá možnost dalšího kroku k usnadění práce - využití umělé inteligence. Protože se však jedná o zacházení s lidmi a jejich daty, bylo nutné i tuto oblast začít regulovat. S dopady nařízení EU známého jako akt o umělé inteligenci seznámí účastníky JUDr. Bc. Michal Peškar, jenž se specializuje na právní stránku digitalizace, elektronických podpisů a využití AI.

Konference proběhne jak v prezenční, tak i v online podobě. Pro předplatitele produktů Wolters Kluwer a členy AKV platí sleva 30 %. Více podrobností ke konferenci a možnost objednání najdete na e-shopu.