Proč nefungují srážky ze mzdy

Vydáno: 2 minuty čtení

Podle Asociace věřitelů přestaly fungovat srážky ze mzdy dlužníků u 52 % exekučních řízení, podobně je tomu i u insolvencí. Množství prováděných srážek z mezd kleslo na historické minimum. Důvodem jsou rostoucí náklady na bydlení, které se promítají do růstu částky, kterou dlužníkům v exekuci nelze zabavit.

Nezabavitelná částka v posledních dvou letech výrazně vzrostla. Dlužníkům tak sice zůstává víc peněz, ale výhodné to pro ně být nemusí. Když se totiž nedaří umořit pohledávku srážkami z mezd, může přistoupit exekutor k daleko invazivnějším způsobům, včetně zabavování movitých věcí nebo postihu nemovitostí. Podle Asociace věřitelů na to doplácejí i drobní věřitelé, jako jsou pronajímatelé bytů, matky samoživitelky, oběti trestných činů nebo malí a střední podnikatelé.

Asociace věřitelů doporučuje úpravu systému srážek ze mzdy. Vhodným řešením by podle ní mohlo být stanovení výše srážky procentem z příjmu dlužníka. Variantou je i stanovení minimální výše měsíční srážky, která by byla pro dlužníky únosná a zároveň motivační. Asociace navrhuje 1 750 Kč, což je na úrovni desetiny minimální mzdy.

 

Přejete si plný přístup k odborným článkům a dostávat týdeník Podtrženo, sečteno s krátkými zprávami do svého e-mailu? Pořiďte si předplatné aplikace Práce a mzda.

S námi se v pracovním právu vyznáte.