Konec daňových slev a výjimek

Vydáno: 1 minuta čtení

Součástí konsolidačního balíčku je i omezení a rušení slev na dani a daňových výjimek. Zcela zrušit by se měla například sleva za umístění dítěte (tzv. školkovné, podle kabinetu ji využívají především středně a vysokopříjmové skupiny obyvatel, nízkopříjmové skupiny ji pro nízký základ daně nevyužijí) a sleva na studenta (podle kabinetu plně postačí sleva na poplatníka). Sleva na dani na manželku/manžela má být omezena výhradně na manželku/manžela pečující o dítě do tří let věku, stávající nastavení výjimky odrazuje poplatníky od vstupu na trh práce, není důvod ji poskytovat na ženy v domácnosti manželům s nadprůměrnými příjmy.

Zruší se i dvě nezdanitelné částky, odpočet za členské příspěvky odborům a příspěvek na úhradu dalšího vzdělávání (v praxi se prakticky nepoužívá). Mělo by se zrušit osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům, protože jde o selektivní daňovou výjimku, kterou efektivněji uplatňují větší zaměstnavatelé. Jedná se o nadlimitní stravenky (tzv. manažerské stravenky), nadlimitní příspěvky na sportovní a kulturní akce.

Přejete si dostávat týdeník s krátkými zprávami do svého e-mailu či plný přístup k odborným článkům? Pořiďte si předplatné aplikace Práce a mzda.