Konsolidační balíček

Vydáno: 2 minuty čtení

Vládní koalice představila ozdravný balíček čítající 58 opatření. Předpokládaná účinnost je zpravidla od roku 2024. V oblasti daně z příjmů právnických osob má dojít ke zvýšení sazby daně z 19 % na 21 %.

Vláda hodlá v rámci úsporného balíčku zrušit 22 daňových výjimek. Daňová uznatelnost u osobních automobilů pro podnikatelské účely má být omezena na 2 mil. Kč z ceny vozu. Rovněž má být zrušena daňová uznatelnost tichého vína jako daru do 500 Kč. Dosavadní snížené sazby DPH 15 % a 10 % se sloučí na 12 %. Výrazně zvýšit se má daň z nemovitých věcí, spotřební daně (především alkohol či tabák), zdraží dálniční známky (z 1 500 Kč na 2 300 Kč), omezit se má poskytování neinvestičních dotací, snížit se mají provozní a mzdové výdaje státu.

Legislativní znění konsolidačního balíčku by měla vláda schválit během června, již před prázdninami by měl balíček projít prvním čtením v Poslanecké sněmovně.

Přejete si dostávat týdeník s krátkými zprávami do svého e-mailu či plný přístup k odborným článkům? Pořiďte si předplatné aplikace Práce a mzda.