Den daňové svobody 2023

Vydáno: 2 minuty čtení

Den daňové svobody letos připadá na 13. 6. 2023, poté již začneme vydělávat na sebe. Do té doby, celých 163 dní, pracujeme pouze pro stát. Letošní Den daňové svobody je o čtyři dny dříve než loni.

Den daňové svobody představuje pomyslnou hranici, jež rozděluje kalendářní rok do dvou období. V první části roku je třeba vydělat dostatek peněz na pokrytí výdajů státních a veřejných institucí. Toto virtuální období 100% zdanění končí Dnem daňové svobody, od kterého vyděláváme sami pro sebe a můžeme si s vydělanými penězi nakládat podle svého uvážení. Za každých 20 tisíc Kč, které si necháme na vlastní spotřebu, stát přerozdělí dodatečných 16 153 Kč.

„Ve dvou letech koronavirové pandemie zažila Česká republika dva daňově nejméně svobodné roky a bohužel jsme se posunuli do „nového normálu“ velkých vládních výdajů a velkých schodků veřejných rozpočtů. Vláda fiskální situaci zdědila a vina tedy neleží zcela na ní. Lze ji částečně pochválit, že Den daňové svobody se posouvá zpět k začátku roku, což by se mělo potvrdit v dalších letech, pokud Parlament přijme aspoň část úsporného balíčku,“ komentuje letošní termín ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Liberální institut pro výpočet Dne daňové svobody používá metodiku zaměřenou na výdajovou stranu veřejných financí. Výdaje jsou totiž právě ty, které je nutné financovat daňovými příjmy a při deficitních rozpočtech určují také potřebu splácet dluh v budoucnu.

zdroj: Liberální institut