Daňová doporučení OECD

Vydáno: 2 minuty čtení

Podle OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) by Česká republika měla přesunout daňovou zátěž směrem k daním z nemovitostí (ta je u nás velmi nízká), spotřebním daním a ekologickým daním (ty u nás vůbec neodrazují od znečišťujícího chování).

Měly by se naopak snížit příspěvky na sociální pojištění, zdanění práce je u nás vyšší oproti průměru OECD, což brzdí hospodářský růst. OECD rovněž doporučuje zvýšit u daně z příjmů fyzických osob daňovou progresi (vyšší počet daňových pásem, vyšší sazby pro vysoké příjmy). OECD kritizuje velké rozdíly ve zdanění zaměstnanců a OSVČ, doporučuje zvýšit vyměřovací základ OSVČ pro odvody pojistného.

Za chybné považuje zrušení superhrubé mzdy, protože nebylo doprovázeno škrty na výdajové straně. Sahat by se naopak nemělo na daň z příjmů firem, která je podle dřívější studie OECD nejvíce škodlivá pro hospodářský růst.

Dále OECD radí pokračovat ve zvyšování statutárního věku odchodu do důchodu a minimálního věku odchodu do předčasného důchodu.

Přejete si dostávat týdeník s krátkými zprávami do svého e-mailu či plný přístup k souvisejícím článkům? Pořiďte si předplatné.