Novela zákoníku práce

Vydáno: 2 minuty čtení

Vláda schválila novelu zákoníku práce připravenou Ministerstvem práce a sociálních věcí s úpravou práce na dohodu či z domova. Návrh nyní projedná Poslanecká sněmovna.

Lidé, kteří pracují z domova, by od zaměstnavatele měli dostávat náhradu nákladů, vedle prokazatelných výdajů i paušál za plyn, elektřinu, vodu či odvoz odpadu (min. 2,80 Kč za každou započatou hodinu).

Dohodářům by měl zaměstnavatel nejméně tři dny předem rozvrhnout pracovní dobu a rozvrh by měl poslat pracovníkovi písemně, dohodáři by měli mít nárok na dovolenou, na příplatky za práci o svátcích, víkendech, v noci či ve ztíženém prostředí, po půl roce u firmy by mohli žádat o běžnou pracovní smlouvu.

Rodiče s dětmi do 9 let by měli mít nárok na kratší úvazek, práci na dálku či jiné uspořádání pracovní doby. Novela také reaguje na vývoj v oblasti digitalizace, zaměstnavatelé a zaměstnanci spolu budou moci lépe komunikovat elektronicky.

Přejete si dostávat týdeník s krátkými zprávami do svého e-mailu či plný přístup k souvisejícím článkům? Pořiďte si předplatné.