Doplacení vyšší nezabavitelné částky

Vydáno: 2 minuty čtení

V souvislosti s rozhodnutím Nejvyššího soudu o zařazení mimořádného navýšení normativních nákladů na bydlení (1 120 Kč) do nezabavitelné částky se řeší zpětné doplacení chybně navýšených srážek od začátku roku až do vydání rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Zaměstnavatelé by neoprávněně sraženou část mzdy, a to bez ohledu na to, zda ji již vyplatili oprávněnému (exekutor apod.), nebo nikoliv, měli povinnému vyplatit.

Ovšem v období před zveřejněním stanoviska Nejvyššího soudu existovaly různé výklady krajských soudů, o tom, zda se jednalo o neoprávněnou srážku, by měl rozhodnout nezávislý soud.

Zaměstnanci se ale mohou domluvit se zaměstnavatelem o narovnání sražených částek snížením nejbližších srážek ze mzdy. ČSSZ uvedla, že zpětně nic doplácet nebude (u srážek z důchodových a nemocenských dávek), protože na věc panovaly rozdílné názory a navíc použitý postup odpovídal tehdejší judikatuře.

Přejete si dostávat týdeník s krátkými zprávami do svého e-mailu či plný přístup k souvisejícím článkům? Pořiďte si předplatné.