Prohlášení k dani

Vydáno: 1 minuta čtení

Do úterý 15. 2. 2022 by měli zaměstnanci podepsat u zaměstnavatele Prohlášení k dani na rok 2021, příp. požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně za rok 2021.

Je k dispozici Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (vzor č. 26 – dvoustránkový tiskopis), v některých případech lze i nadále používat dřívější čtyřstránkovou podobu Prohlášení k dani.

O roční zúčtování za rok 2021 lze požádat pomocí tiskopisu Žádost o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění (vzor č. 2). Oba aktuální formuláře jsou k dispozici zde (zvolit vyměřovací řízení). Prohlášení k dani lze vyplnit i na počítači do interaktivního formuláře v PDF. 

Lze jej učinit (stvrdit) i jinak než vlastnoručním podpisem – např. elektronickým podpisem, zasláním datovou schránkou nebo jinou formou autentického potvrzení správnosti údajů (identifikace zaměstnance přes interní informační systém).

Přejete si dostávat týdeník s krátkými zprávami do svého e-mailu či plný přístup k souvisejícím článkům? Pořiďte si předplatné.