Ošetřovné

Vydáno: 2 minuty čtení

Od března po celou dobu platnosti mimořádných opatření přijatých v souvislosti s COVID-19 se mění pravidla pro čerpání ošetřovného. Rodiče mají nárok na ošetřovné po celou dobu uzavření školských a dalších dětských zařízení, ale i některých sociálních služeb pro hendikepované. Nárok na ošetřovné tedy mají rodiče dětí mladších 13 let a vypláceno bude i při péči o starší hendikepované děti navštěvující školu.

Konkrétní podmínky pro poskytování ošetřovného zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Na webu MPSV rovněž naleznete informace, jak při čerpání ošetřovného postupovat – v roli školy/dětských zařízení a zařízení určených pro péči o závislé osoby, v roli rodiče nebo zaměstnavatele. Ke stažení jsou potřebné formuláře.

S pomocí kalkulačky pro výpočet ošetřovného si můžete ověřit, na jakou částku máte nárok, uvedeny jsou také modelové příklady ošetřovného za 30 kalendářních dnů dle výše mzdy.

V souvislosti s ošetřovným MPSV připravilo přehled nejčastějších otázek a odpovědí.

(Pozn. red.: Uživatelům, kteří potřebují aktuální předpisy ze Sbírky zákonů, ale i další související dokumenty, které nejsou součástí Sbírky, doporučujeme využít denně aktualizované stránky noveaspi.cz. Naleznou zde aktuální informace k nouzovému stavu a koronavirové pandemii. Nakladatelství Wolters Kluwer ČR je zpřístupňuje zdarma.)

Více informací k problematice ošetřovného na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.