Doručování "jiných" písemností zaměstnanci poštou

Vydáno: 12 minut čtení

Lze přísná pravidla doručování uvedená v zákoníku práce vztáhnout i na písemnosti, které nejsou pro tento účel vyjmenovány přímo právním předpisem?

Doručování „jiných“ písemností zaměstnanci poštou
JUDr.
Petr
Bukovjan
Právní věta
Právní úprava doručování obsažená v zákoníku práce nevylučuje, aby kolektivní smlouva, pracovní nebo jiná smlouva (dohoda) účastníků pracovněprávního vztahu, popřípadě vnitřní předpis, stanovily další okruh písemností zaměstnavatele, které mají být zaměstnanci doručovány zákonem předepsaným způsobem. Stane-li se tak, podléhá doručování i těchto dalších písemností stejnému režimu jako doručování písemností vyjmenovaných v ustanovení § 334 zákoníku práce.
V rozporu s právní úpravou doručování obsaženou v zákoníku práce není ani to, doručuje-li zaměstnavatel do vlastních rukou zaměstnance písemnost, u níž takový postup nestanoví § 334 zákoníku práce ani smlouva nebo vnitřní předpis. Přistoupí-li zaměstnavatel v takovém případě k doručení písemnosti prostřednictvím poskytovatele poštovních služeb, podléhá její doručení režimu ustanovení § 336 zákoníku práce, nikoli tedy obecným pravidlům dojití projevu vůle podle občanského zákoníku. Opačný výklad by zde byl v rozporu se základní zásadou pracovněprávních vztahů spočívající ve

Související dokumenty

Související předpisy

262/2006 Sb., zákoník práce
89/2012 Sb. občanský zákoník