Podmínky pro působení odborové organizace u zaměstnavatele

Vydáno: 16 minut čtení

Je jednou z výkladově sporných otázek, zda je odborová organizace povinna nejen oznámit, ale rovněž prokázat (doložit) zaměstnavateli splnění podmínek, které předepisuje právní úprava pro její působení u zaměstnavatele. Nyní se k této otázce podrobně vyjádřil též Nejvyšší soud.

Právní věta

Oznámení odborové organizace podle ustanovení § 286 odst. 4 zákoníku práce je pracovněprávním jednáním, na které dopadají důvody neplatnosti. Obsahovými náležitostmi tohoto oznámení jsou jednak sdělení (údaje o tom), že stanovy odborové organizace upravují její působení u zaměstnavatele a oprávnění jednat (včetně údajů o orgánu odborové organizace, který je podle stanov oprávněn jednat se zaměstnavatelem) a že alespoň 3 její členové jsou u zaměstnavatele v pracovním poměru, jednak doložení sdělovaných údajů.

Oznámení, které tyto náležitosti nesplňuje, odporuje zákonu a je neplatným právním jednáním, na jehož základě oprávnění odborové organizace u zaměstnavatele nevznikají.

(z rozsudku Nejvyššího soudu ze dne 27. 8. 2019, sp. zn. 21 Cdo 641/2018)

Předmět sporu

  • Platnost rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele, a to nejprve výpovědí a posléze okamžitým zrušením.
  • Vyřešení právní otázky, jaké náležitosti musí obsahovat oznámení odborové organizace o tom, že splňuje podmínky pro její působení u zaměstnavatele, a jaká je právní povaha tohoto oznámení.

Právní úprava

Skutkový stav (popis případu)

  • Zaměstnanec pracoval u zaměstnavatele na vedoucím pracovním místě; současně byl zvoleným členem a místopředsedou statutárního orgánu odborové organizace, která měla za to, že začala u zaměstnavatele působit.
  • Zaměstnavatel rozhodl o organiza