Zaměstnavatelé a minimum ve zdravotním pojištění

Vydáno: 17 minut čtení

Jestliže se na zaměstnance vztahuje povinnost platit pojistné na zdravotní pojištění nejméně z minimálního vyměřovacího základu, musí být zaměstnavatelem - plátcem pojistného odvedena alespoň částka pojistného odpovídající jeho minimální povinné výši.

Podle § 3 odst. 1 zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, je vyměřovacím základem zaměstnance úhrn příjmů ze závislé činnosti, s výjimkou náhrad výdajů poskytovaných procentem z platové základny představitelům státní moci a některých státních orgánů a soudcům podle zákona č. 236/1995 Sb., které jsou nebo by byly, pokud by podléhaly zdanění v ČR, předmětem daně z příjmů fyzických osob podle § 6 zákona o daních příjmů a nejsou od této daně osvobozeny a které mu zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním. Zúčtovaným příjmem se pro tyto účely rozumí plnění, které bylo v peněžní nebo nepeněžní formě nebo formou výhody poskytnuto zaměstnavatelem zaměstnanci nebo předáno v jeho prospěch, popřípadě připsáno k jeho dobru anebo spočívá v jiné formě plnění prováděné zaměstnavatelem za zaměstnance.

Zaměstnavatelé však nesmějí zapomínat, že pokud se na zaměstnance podle § 3 odst. 4 a odst. 6 cit. zákona 592/1992 Sb. vztahuje povinnost placení pojistného na zdravotní pojištění nejméně z minimálního vyměřovacího základu, musí být zajištěn odvod pojistného alespoň v minimální povinné výši zaměstnavatelem, který je plátcem pojistného za zaměstnance.

Z pohledu zaměstnavatele je placení pojistného na zdravotní pojištění složitější v případech, kdy je příjem zaměstnance nižší než minimální vyměřovací základ, přičemž se na zaměstnance (a tedy i na jeho zaměstnavatele jako plátce pojistného) vztahuje povinnost dodržet při odvodu pojistného zákonné minimum. V takových případech musí zaměstnavatel provést dopočet a následný doplatek pojistného v rámci hromadné platby pojistného za všechny zaměstnance.

Naopak pojistné se odvádí ze skutečné výše příjmu tehdy, pokud je zaměstnanec po celý kalendářní měsíc osobou:

  • s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, která je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P;
  • která dosáhla věku potřebného pro nárok na starobní důchod, avšak nesplňuje další podmínky pro jeho přiznání;
  • která celodenně, osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takovou osobu se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů;
  • která současně vedle zaměstnání podniká a odvádí zálohy na pojistné vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu stanoveného pro osoby samostatně výdělečně činné;
  • za kterou je plátcem pojistného stát;

ovšem pouze za předpokladu, že tyto skutečnosti trvají po celé rozhodné období (kalendářní měsíc). U výše uvedených skupin zaměstnanců je vyměřovacím základem jejich skutečný příjem bez povinnosti dopočtu a doplatku pojistného do minimálního vyměřovacího základu. Tento postup je zakotven v ustanovení § 3 odst. 8 zákona č. 592/1992 Sb.

Pokud se jedná o některou ze situací vyjmenovaných v § 3 odst. 9 zákona č. 592/1992 Sb., snižujících minimální vyměřovací základ zaměstnance na poměrnou část, odvádí zaměstnavatel pojistné s přihlédnutím k poměrné části minima vycházející z počtu kalendářních dnů trvání příslušné skutečnosti.

Dopočet a doplatek pojistného do zákonného minima

Minimálním vyměřovacím základem zaměstnance je ve zdravotním pojištění minimální mzda, od 1. ledna 2019 částka 13 350 Kč. Pokud je příjem zaměstnance nižší než minimální vyměřovací základ a zaměstnanec současně není začleněn do některé z výše uvedených skupin, pro které minimum neplatí (§ 3 odst. 8 zákona č. 592/1992 Sb.), je tento zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, pak se pojistné doplatí u toho, kterého si zvolí. Pouze v případě, kdy je vyměřovací základ nižší z důvodů překážek v práci na straně organizace (§ 207 až § 209 zákoníku práce), přechází povinnost úhrady předmětného doplatku na zaměstnavatele. V následujícím textu si rozebereme postup zaměstnavatele v právních podmínkách roku 2019 nejprve v situacích, kdy musí být při odvodu pojistného dodržen minimální vyměřovací základ, resp. jeho poměrná část.

Příklad č. 1:

Zaměstnanec začal pracovat na dohodu o pracovní činnosti jako své jediné zaměstnání dne 6. 2. a za měsíc únor mu byl zúčtován hrubý příjem ve výši 8 000 Kč.

Poměrná část minimálního vyměřovacího základu v návaznosti na počet 23 kalendářních dnů trvání zaměstnání v měsíci únoru činí 10 966,07 Kč [(23 : 28) x 13 350].

To znamená, že při sazbě 13,5 % z částky 10 966,07 Kč musí zaměstnavatel zaplatit za zaměstnance pojistné zdravotní pojišťovně, u které je zaměstnanec pojištěn, v částce 1 481 Kč (10 966,07 x 0,135). S ohledem na příjem 8 000 Kč činí výše odvodu pojistného z této hrubé mzdy částku 1 080 Kč. Jedna třetina (360 Kč) bude sražena zaměstnanci z příjmu, zbývající dvě třetiny (720 Kč) pak zaplatí zaměstnavatel ze svých prostředků. Za této situace však ještě není zabezpečen odvod pojistného ze zákonného minima, tedy přesněji z poměrné části minimálního vyměřovacího základu. Aby zaměstnavatel dodržel zákon, musí provést doplatek pojistného ve výši 13,5 % z rozdílové částky 2 966,07 Kč, tj. 401 Kč.

Tento doplatek hradí zaměstnanec (prostřednictvím zaměstnavatele). Pokud by byl vyměřovací základ nižší než poměrná část minima zapříčiněn z důvodu překážek v práci na straně organizace (§ 207 až § 209 zákoníku práce), přechází povinnost úhrady předmětného doplatku na zaměstnavatele. Doplatek pojistného, tedy 13,5 % z rozdílu vyměřovacích základů, platí v plné výši buď zaměstnanec, nebo zaměstnavatel - tuto částku pojistného nelze „klasicky“ dělit na jednu třetinu sraženou zaměstnanci a dvě třetiny placené zaměstnavatelem.

Z celkové částky pojistného 1 481 Kč bude zaměstnanci sraženo 761 Kč (360 + 401), zaměstnavatel uhradí 720 Kč.

Poznámka: Pro výpočet výše pojistného v návaznosti na poměrnou část minimálního vyměřovacího základu se v rámci rozhodného období kalendářního měsíce posuzují zásadně kalendářní, nikoli pracovní dny.

Příklad č. 2:

Zaměstnanec nastoupil do zaměstnání na zkrácený pracovní úvazek na základě pracovní smlouvy dne 28. 2. a jeho zúčtovaný hrubý příjem činil za tento den (tj. za únor) 400 Kč. Musí zaměstnavatel provádět dopočet do poměrné části minimálního vyměřovacího základu 476,78 Kč [(1 : 28) x 13 350], když zaměstnanec současně pracoval po celý únor ještě u jiného zaměstnavatele?

Zaměstnavatel, u kterého zaměstnanec pracuje, nemusí provádět dopočet do minimálního vyměřovacího základu za předpokladu, že:

  1. obdrží potvrzení o výši příjmu v měsíci únoru od jiného zaměstnavatele a úhrnná výše zúčtovaných příjmů bude za tento měsíc činit nejméně 13 350 Kč nebo
  2. bude disponovat potvrzením, že jiný zaměstnavatel odvádí za zaměstnance (a to i v měsíci únoru) pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu.

Při řešení takového případu dle bodu 1) je zapotřebí vycházet ze skutečnosti, že pro účely placení pojistného se sčítají příjmy zaměstnance, zakládající povinnost zaměstnavatele platit pojistné, kterých zaměstnanec v rozhodném období kalendářního měsíce dosáhne. Nicméně vždy je zapotřebí, aby výše zúčtovaných příjmů byla u zaměstnavatele prokazatelně doložena. Při splnění podmínek v bodě 1) odvede zaměstnavatel pojistné ze zúčtované hrubé mzdy 400 Kč. Dopočet do poměrné části minimálního vyměřovacího základu by se neprováděl ani v případě:

  • kdyby se jednalo o zaměstnance - osobu, pro kterou neplatí minimální vyměřovací základ podle § 3 odst. 8 zákona č. 592/1992 Sb., nebo
  • kdyby si tento zaměstnanec současně platil měsíční zálohy na pojistné jako OSVČ nejméně v částce 2 208 Kč, což by zaměstnavateli dokladoval čestným prohlášením.

Pokud by však nebylo doloženo potvrzení o výši příjmu u jiného zaměstnavatele v rozhodném období kalendářního měsíce února a ani potvrzení dle bodu 2), přičemž by zaměstnanec nespadal do kategorie osob, pro které minimum neplatí, musel by být proveden dopo čet (a doplatek) pojistného do poměrné části minimálního vyměřovacího základu 476,78 Kč.

Příklad č. 3:

Člen statutárního orgánu akciové společnosti nastoupil do funkce dne 13. 3., přičemž první odměna za výkon funkce bude zúčtována až do měsíce června 2019.

V měsíci březnu musí zaměstnavatel přihlédnout k tomu, zda musí být za 19 kalendářních dnů trvání zaměstnání dodržena poměrná část minimálního vyměřovacího základu, či nikoli. Za měsíc březen by se neplatilo žádné pojistné tehdy, pokud by člen statutárního orgánu:

  • byl současně zaměstnán v jiném zaměstnání a akciové společnosti by předložil potvrzení o tom, že tento zaměstnavatel za něj odvádí pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu, nebo
  • současně podnikal jako OSVČ a platil by alespoň minimální zálohy, což by akciové společnosti doložil čestným prohlášením, nebo
  • patřil mezi osoby, pro které neplatí ve zdravotním pojištění minimální vyměřovací základ dle § 3 odst. 8 zákona č. 592/1992 Sb., což by akciové společnosti taktéž dokladoval.

Kdyby nebyla splněna ani jedna z těchto tří možností, muselo by být za měsíc březen odvedeno pojistné z poměrné části minima za 19 kalendářních dnů trvání zaměstnání v tomto měsíci v hodnotě 8 182,25 Kč [(19: 31) x 13 350], tedy v částce 1 105 Kč, placené zaměstnancem prostřednictvím zaměstnavatele. Pokud by tedy počínaje měsícem březnem nebyl zajištěn odvod pojistného ze zákonného minima některou z výše uvedených variant, muselo by být za člena statutárního orgánu odvedeno příslušné (minimální) pojistné jak v březnu, tak v dalších měsících.

Z hlediska plnění oznamovací povinnosti bude osoba jako zaměstnanec přihlášena u zdravotní pojišťovny kódem „P“ k datu 13. 3. a odhlášena dnem skončení výkonu funkce.

Příklad č. 4:

PŘÍKLAD Zaměstnankyně nastoupí na mateřskou dovolenou dne 2. května 2019. Je povinna doplatit zdravotní pojištění z minimální mzdy za státní svátek 1. 5.?

Ano. Z hlediska placení pojistného na zdravotní pojištění platí, že se minimální vyměřovací základ snižuje podle počtu kalendářních dnů na poměrnou část i tehdy, pokud registrace ve státní kategorii netrvá po celý kalendářní měsíc [§ 3 odst. 9 písm. c) zákona č. 592/1992 Sb.]. Pokud není za den 1. 5. zúčtován žádný příjem (což je tento případ), musí být odvedeno pojistné z poměrné části minimálního vyměřovacího základu za tento jeden kalendářní den, což představuje platbu ve výši 59 Kč [(1: 31) x 13 350 x 0,135]. Tuto částku pojistného hradí zaměstnankyně prostřednictvím zaměstnavatele.

Dohody o provedení práce

Do konce roku 2016 se zaměstnavatelé nezabývali problematikou minimálního vyměřovacího základu u dohody o provedení práce, popřípadě u více dohod o provedení práce u jednoho zaměstnavatele. Pokud takový příjem přesáhl 10 000 Kč, byl automaticky dodržen minimální vyměřovací základ. Naopak, při příjmu maximálně 10 000 Kč zaměstnání ve zdravotním pojištění nevzniklo a svůj pojistný vztah (pojištění u zdravotní pojišťovny) si řešil pojištěnec jiným způsobem. Podotýkám, že dohodami o provedení práce se zaměstnavatelé ve zdravotním pojištění musí zabývat od 1. 1. 2012.

Zvýšením minimální mzdy k 1. 1. 2017 na částku 11 000 Kč se tato situace změnila. Jestliže příjem na dohodu o provedení práce (resp. více dohod o provedení práce u jednoho zaměstnavatele) činí více než 10 000 Kč a méně než minimální mzda, provádí zaměstnavatel příslušný dopočet a doplatek pojistného do zákonného minima při zaměstnání trvajícím celý kalendářní měsíc. Výjimkou jsou osoby nebo situace vyjmenované v ustanovení § 3 odst. 8 zákona č. 592/1992 Sb., kdy toto minimum nemusí být dodrženo, anebo když se minimum snižuje na poměrnou část dle § 3 odst. 9 téže právní normy.

Odvod pojistného ze skutečné výše příjmu

Příklad č. 5:

Hrubý příjem zaměstnance činí 5 500 Kč (pracovní smlouva nebo dohoda o pracovní činnosti). Zaměstnanec však současně podniká jako osoba samostatně výdělečně činná a pravidelně odvádí měsíční zálohy na pojistné v minimální výši 2 208 Kč.

Za dané situace nemusí zaměstnavatel provádět dopočet do minimálního vyměřovacího základu, ale pojistné odvede sazbou 13,5 % ze zúčtovaného příjmu 5 500 Kč ve výši 743 Kč. Zaměstnavatel však musí mít formou čestného prohlášení doloženo, že zaměstnanec jako OSVČ platí alespoň minimální zálohy.

V praxi jsem se setkal se situací, kdy zaměstnanec vystavil zaměstnavateli toto čestné prohlášení, které se však nezakládalo na pravdě. V takovém případě zaměstnavatel odvádí pojistné ze skutečné výše příjmu, protože má k dispozici čestné prohlášení zaměstnance, které je pro daný účel rozhodným dokladem. Dlužné zálohy včetně souvisejícího penále řeší zdravotní pojišťovna v rámci výkonu své kontrolní činnosti s pojištěncem jako osobou samostatně výdělečně činnou.

Příklad č. 6:

Zaměstnanec pracuje na dohodu o pracovní činnosti, kde jeho hrubý měsíční příjem činí 7 000 Kč. Současně má uzavřenu pracovní smlouvu s jiným zaměstnavatelem, u kterého dosahuje hrubého příjmu 22 000 Kč.

Za předpokladu, že zaměstnanec předloží zaměstnavateli, u kterého pracuje na dohodu o pracovní činnosti, potvrzení o tom, že jiný zaměstnavatel za něj odvádí pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu, neprovádí se v tomto případě dopočet do zákonného minima 13 350 Kč, ale pojistné se odvádí ze skutečné výše zaměstnancova příjmu, tedy ze 7 000 Kč. Zaměstnavatel, který takové potvrzení vystavuje, si musí vždy ověřit, zda je příjem zaměstnance vyšší než minimální mzda, a to obzvláště v případech, kdy jeho příjem „balancuje“ na hranici minimální mzdy. Pokud by tento příjem poklesl pod částku 13 350 Kč, musel by být o této skutečnosti zpraven další zaměstnavatel, který by měl být každopádně informován i v případě, když takové zaměstnání skončí. Z hlediska placení pojistného postačí, když úhrn příjmů zaměstnance ze zaměstnání u více zaměstnavatelů dosáhne v kalendářním měsíci minimální mzdy - v takovém případě si zaměstnavatelé navzájem dokladují výši příjmu a žádný z nich dopočet do minima neprovádí.

Příklad č. 7:

Příjem zaměstnance na základě pracovní smlouvy (zkrácený pracovní úvazek) činí 10 800 Kč. Současně tato osoba pracuje na dohodu o provedení práce u jiného zaměstnavatele s příjmem 14 000 Kč.

Protože činnost na základě dohody o provedení práce zakládá výší zúčtovaného příjmu účast na zdravotním pojištění, odvede zaměstnavatel u pracovní smlouvy pojistné ze skutečné výše příjmu 10 800 Kč. Zároveň však musí mít jiným zaměstnavatelem doloženo, že tento provádí za zaměstnance odvod pojistného alespoň z minimálního vyměřovacího základu.

Příklad č. 8:

Člen statutárního orgánu akciové společnosti není zaměstnancem společnosti a z titulu výkonu funkce v tomto orgánu má nepravidelné příjmy v různé výši. Současně podniká jako OSVČ (podnikání je hlavním zdrojem příjmů) a platí měsíční zálohy 4 186 Kč.

V této situaci fakticky není důležitá částka příjmu na základě výkonu funkce ve statutárním orgánu v tom smyslu, že zaměstnavatel vždy odvede pojistné ze skutečné výše příjmu. Ve mzdové evidenci však musí mít založeno čestné prohlášení zaměstnance, obdobně jako v příkladu č. 5. Členovi statutárního orgánu nevznikne ve zdravotním pojištění problém ani tehdy, je-li příjem nižší než minimum 13 350 Kč nebo nemá-li žádný příjem. Placení záloh na pojistné jako osobou samostatně výdělečně činnou trvale a relevantně řeší ve zdravotním pojištění jak problematiku placení pojistného ve vazbě na povinné minimum (které je tak zajištěno v rámci samostatné výdělečné činnosti), tak pojistný vztah této osoby. I když člen statutárního orgánu nemá v některém měsíci žádný příjem, zaměstnavatel jej na daný měsíc neodhlašuje, a odhlásí jej až dnem skončení výkonu funkce.

Příklad č. 9:

Student vysoké školy je při studiu zaměstnán formou dohody o pracovní činnosti a jeho hrubý měsíční příjem se pohybuje v rozpětí od 10 000 Kč do 14 000 Kč.

Student - nezaopatřené dítě patří ve zdravotním pojištění mezi osoby, za které platí pojistné stát, proto se pojistné odvádí ze skutečné výše příjmu. Je-li studentovi zúčtován příjem nižší než minimální mzda, doplatek se neprovádí. Podmínkou pro uplatnění tohoto postupu je skutečnost, že zařazení do „státní kategorie“ trvá u zdravotní pojišťovny po celý kalendářní měsíc (zaměstnavatel má k dispozici potvrzení o studiu, u déletrvajícího pracovněprávního vztahu je zapotřebí toto potvrzení průběžně obnovovat).

Kdyby student ukončil zaměstnání, použil by zaměstnavatel k odhlášení pouze kód „O“, v těchto případech zaměstnavatel nepoužívá kód „F“ (ukončení nezaopatřenosti), neboť studium nadále trvá.

Příklad č. 10:

Poživateli invalidního důchodu pro invaliditu prvního stupně byl v měsíci květnu zúčtován hrubý příjem 4 500 Kč, mimoto mu zaměstnavatel poskytnul v tomto měsíci tři dny neplaceného volna.

K rozsahu neplaceného volna zaměstnavatel nepřihlíží, vyměřovacím základem poživatele důchodu bude (bez ohledu na další okolnosti) vždy částka skutečně dosaženého příjmu, tedy i nižší než 13 350 Kč.

Právní předpisy citované v rubrice ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ (předpisy jsou vždy citovány ve znění pozdějších předpisů, pokud není výslovně uvedeno jinak)

  • zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění
  • zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu
  • zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů
  • zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce

Související dokumenty

Související pracovní situace

Výpočet průměrného výdělku u dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr
Dohoda o provedení práce
Ošetřovné
Doba pojištění (příspěvková, povinná)
Doba pojištění (příspěvková, dobrovolná)
Náhradní doba důchodového pojištění, vyloučená doba
Odchod do starobního důchodu
Odchod do „předčasného“ starobního důchodu
Odchod do invalidního důchodu
Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství
Dovolená po mateřské dovolené
Kontrola dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce
Nemocenské – poskytování po uplynutí podpůrčí doby
Nemocenské
Určení daňové rezidence dle SZDZ
Závislá činnost a SZDZ
Poměrná část mzdy při DPN zahrnující dny svátků
Prohlášení poplatníka k uplatnění měsíčních slev na dani
Sleva na poplatníka a sleva na manželku (manžela)
Výpočet mzdy
Délka pracovní doby (obecně)
Nařízení práce přesčas

Související články

Zaměstnavatel dlužníkem ve zdravotním pojištění
Zaměstnavatelé a důležitost minima ve zdravotním pojištění
Odstupné, ochranná lhůta a ukončení činnosti zaměstnavatele v souvislostech zdravotního pojištění
Zdravotní pojištění - dohody a minimální vyměřovací základ zaměstnance v roce 2016
Dohody a vystavování potvrzení o příjmu
Chybné postupy zaměstnavatele ve zdravotním pojištění a správná řešení
Pojistné placené zaměstnavatelem z dosaženého příjmu
Dohody a zdravotní pojištění
Dlouhodobé ošetřovné ve zdravotním pojištění v roce 2022
Zdravotní pojištění po 1. lednu 2019 v kostce
Vyměřovací základ, souběžné příjmy a "státní kategorie" zdravotního pojištění v roce 2020
Karanténa v souvislostech zdravotního pojištění
Zdravotní pojištění - pracovní smlouvy a dohody
Nová minimální mzda a postupy ve zdravotním pojištění
Zdravotní pojištění - více příjmů zaměstnance a minimální vyměřovací základ
Okamžité zrušení pracovního poměru a zdravotní pojištění
Dopady zvýšení minimální mzdy k 1. 1. 2017 ve zdravotním pojištění
Důležité rozhodné částky zdravotního pojištění v roce 2017
Zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2018 - vybrané situace
Jak s nemocí zaměstnance ve zdravotním pojištění?
Minimální vyměřovací základ zaměstnance
Jeden den ve zdravotním pojištění v roce 2016

Související otázky a odpovědi

Prohlášení poplatníka, Zdravotní pojištění
Doúčtování doplatku (přeplatku) pojistného za podnikatele na SP a ZP u FO vedoucích účetnictví
Odvod zdravotního pojištění z minimálního vyměřovacího základu
Minimální vyměřovací základ pro zdravotní pojištění, OSVČ hlavní a pracovní poměr
Minimální zdravotní pojištění
Neomluvená absence a krácení dovolené
Neplacené volno
hrubá mzda a zdravotní pojištění
Zdravotní pojištění - student vysoké školy
OSVČ - přehledy na OSSZ a zdravotní pojišťovnu
Zkrácený pracovní úvazek - odvod pojistného
Konkurenční doložka
Částečná nezaměstnanost a zdravotní pojištění
Aplikování slevy na vyměřovacím základě u zdravotního pojištění
Odvod zdravotního pojištění při zkráceném úvazku - zaměstnance OZP
Metodika výpočtu zdravotního pojistného
Zdravotní pojištění
Výkon vazby a vztah ke zdravotnímu pojištění
Zdravotní pojištění - minimální vyměřovací základ
Zdanění příjmu z USA

Související předpisy

592/1992 Sb. o pojistném na veřejné zdravotní pojištění
236/1995 Sb. o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu
262/2006 Sb., zákoník práce
586/1992 Sb. o daních z příjmů

Související vzory

Vzor: Dohoda o provedení práce