Novela nařízení vlády č. 361/2007 Sb. v roce 2018

Vydáno: 11 minut čtení

Dne 29. 10. 2018 vyšlo ve Sbírce zákonů nařízení vlády č. 246/2018 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů. Toto nařízení vlády je účinné od 29. 10. 2018.

Změny v nařízení vlády č. 361/2007 Sb.

Hlavním důvodem novely nařízení vlády č. 361/2007 Sb. je povinnost členských států harmonizovat český právní předpis s právem Evropské unie, konkrétně transponovat čtvrtý směrný seznam limitních hodnot expozice na pracovišti v souladu se směrnicí Komise (EU) 2017/164 ze dne 31. ledna 2017, kterou se stanoví čtvrtý seznam směrných limitních hodnot expozice na pracovišti podle směrnice Rady 98/24/ES a kterou se mění směrnice Komise 91/322/EHS, 2000/39/ES a 2009/161/EU.

Novela nařízení vlády č. 361/2007 Sb. zohledňuje požadavky směrnice Rady 98/24/ES ze dne 7. dubna 1998 o bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců před riziky spojenými s chemickými činiteli používanými při práci (čtrnáctá samostatná směrnice ve smyslu čl. 16 odst. 1 směrnice 89/391/EHS), podle které má Komise formou směrných limitních hodnot expozice na pracovišti navrhnout unijní cíle ochrany zaměstnanců před riziky vyplývajícími z expozice nebezpečných chemických činitelů, které mají být stanoveny na úrovni EU.

Ustanovení čl. 3 odst. 2 směrnice 98/24/ES zmocňuje Komisi k tomu, aby uvedené limitní hodnoty zavedla nebo změnila prostřednictvím opatření přijatých postupem podle čl. 17 směrnice Rady 89/391/ EHS ze dne 12. června 1989 o zavádění opatření pro zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců při práci s přihlédnutím k dostupným metodám měření.

Směrnice Komise (EU) 2017/164 zavádí nebo upravuje stávající limitní hodnoty zejména pro mangan, nitroglycerin, chlorid uhličitý, amitrol, kyselinu octovou, kyanovodík (jako kyanid), kyanid draselný a sodný, oxid vápenatý, hydroxid vápenatý, butanedion, oxid uhelnatý, vápenatý, siřičitý a dusnatý, hydroxid lithný methylenchlorid, dichlormethan, vinylidenchlorid, bisfenol A, 1,1 dichlorethylen.

Uvedené směrnice EU je možné si stáhnout na stránkách: https://eur-lex.europa.eu/

Tato směrnice dále umožňuje při hlubinné těžbě a ražení tunelů využít přechodného období pro účinnost limitních hodnot oxidu dusnatého, oxidu dusičitého a oxidu uhelnatého, která končí nejpozději dne 21. srpna 2023. Členský stát může pro oxid dusnatý využít stávající limitní hodnotu stanovenou přílohou směrnice Komise ze dne 29. května 1991 o stanovení směrných limitních hodnot prováděním směrnice Rady 80/1107/EHS o ochraně zaměstnanců před riziky spojenými s expozicí chemickým, fyzikálním a biologickým činitelům při práci. Pro oxid dusičitý a oxid uhelnatý mohou členské státy nastavit do 21. srpna 2023 národní limitní hodnoty platné ke dni 1. února 2017.

V nařízení vlády č. 246/2018 Sb. Čl. II Přechodné ustanovení, se konkrétně uvádí: "Při hlubinné těžbě a ražení tunelů se mohou používat limitní hodnoty pro oxid dusnatý, oxid dusičitý a oxid uhelnatý stanovené nařízením vlády č. 361/2007 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto nařízení, a to do 21. srpna 2023."

Tato novela je v souladu se zákonným zmocněním podle ustanovení § 21 písm. a) zákona č. 309/2006 Sb., který provádí a vydává se v souladu se zákoníkem práce k provedení jeho § 102 odst. 3.

§ 102 odst. 3 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů, zní:

"Zaměstnavatel je povinen soustavně vyhledávat nebezpečné činitele a procesy pracovního prostředí a pracovních podmínek, zjišťovat jejich příčiny a zdroje. Na základě tohoto zjištění vyhledávat a hodnotit rizika a přijímat opatření k jejich odstranění a provádět taková opatření, aby v důsledku příznivějších pracovních podmínek a úrovně rozhodujících faktorů práce dosud zařazené podle zvláštního právního předpisu jako rizikové mohly být zařazeny do kategorie nižší. K tomu je povinen pravidelně kontrolovat úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, zejména stav výrobních a pracovních prostředků a vybavení pracovišť a úroveň rizikových faktorů pracovních podmínek, a dodržovat metody a způsob zjištění a hodnocení rizikových faktorů podle zvláštního právního předpisu."

Nejdůležitější změnou, kterou přináší novela č. 246/2018 Sb. je změna v příloze č. 2 části A "Seznamu chemických látek a jejich přípustné expoziční limity a nejvyšší přípustné koncentrace".

  • Nově zavedené limitní hodnoty:terfenyl, hydrogenovaný, nitroethan, methylformiát, kyselina akrylová, kyanid draselný, jako CN, 2-ethylhexanol, but-2-yn-1,4-diol, butandion, amitrol.
  • Upravená limitní hodnota v souladu se směrnicí:tetrachlorethen, oxid vápenatý, 2-propenal, oxid uhelnatý, oxid dusnatý, oxid dusičitý, mangan a jeho anorganické sloučeniny, jako Mn, kyanovodík, kyanid sodný, jako CN, hydroxid vápenatý, hydrid lithný, glyceroltrinitrát, 1,4-dichlorbenzen.
  • Chemické látky, které nejsou směrnicí dotčeny a kde je zachována národní úprava: oxid siřičitý, tetrachlormethan, tetraethylsilikát, kyselina octová, ethylacetát, dichlormethan, 1,1-dichlorethen, difenylether, 2,2-bis (4-hydroxyfenyl)propan.
Poznámka:

Vzhledem k rozsahu, přes výše uvedené, doporučuji těm, kterých se změny týkají, podívat se na konkrétní limity uvedených látek před a po uvedené novele.

Podle informačního systému Kategorizace práce se navržené úpravy dotknou cca 14 000 zaměstnanců. Zejména cca 2 500 zaměstnanců při práci s manganem, cca 6 000 při práci s oxidem uhelnatým, cca 1 000 zaměstnanců při práci s kyselinovou octovou a cca 900 zaměstnanců při práci s tetrachlorethenem a dále s hydroxidem vápenatým.

PEL a NPK-P pro mangan a jeho anorganické sloučeniny, jako Mn

Limit PEL NPK-P Poznámka
Před novelou 1 2 -
Po novele 0,2
0,05
0,4
0,1
V
R
Vysvětlivky:
PEL = přípustný expoziční limit v mg.m-3
NPK-P = nejvyšší přípustná koncentrace v mg.m-3
V = vdechovatelná frakce aerosolu
R = respirabilní frakce aerosolu

PEL a NPK-P pro oxid uhelnatý

Limit PEL NPK-P Poznámka
Před novelou 30 150 P
Po novele 23 117 P, B
Vysvětlivky:
P = u látky nelze vyloučit závažné pozdní účinky
B = u látky je stanoven biologický expoziční limit (BET moč + krev)

PEL a NPK-P pro kyselinu octovou

Limit PEL NPK-P Poznámka
Před novelou 25 35 I
Po novele 25 50 I
Vysvětlivky:
I = dráždí sliznice (oči, dýchací cesty) resp. kůži

PEL a NPK-P pro tetrachlorethen

Limit PEL NPK-P Poznámka
Před novelou 250 750 D
Po novele 138 275 D
Vysvětlivky:
D = při expozici se významně uplatňuje pronikání látky kůží

PEL a NPK-P pro hydroxid vápenatý

Limit PEL NPK-P Poznámka
Před novelou 2 4 -
Po novele 1 4 R
Vysvětlivky:
R = respirabilní frakce aerosolu

V příloze č. 2, část A "Seznam chemických látek a jejich přípustné expoziční limity (PEL) a nejvyšší přípustné koncentrace v pracovním prostředí (NPK-P)" jsou doplněny některé vysvětlivky ke sloupci tabulky "poznámky", jako je například V - vdechovatelná frakce aerosolu a R - respirabilní frakce aerosolu.

Dále byla příloha č. 2, část A doplněna ve sloupci "poznámka" o značku B, tedy možnost provedení BET Biologického expozičního testu v souladu s vyhláškou č. 432/2003 Sb. a přílohou č. 2 vyhlášky (vyhláška č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli, ve znění pozdějších předpisů), kde je uveden výčet chemických látek, u nichž se BET provádí (poznámka: potřeba, aby seznam přílohy č. 2 vyhlášky byl ve vztahu s přílohou č. 2, části A nařízení vlády).

V souladu s přílohou č. 2 vyhlášky č. 432/2003 Sb. bylo tedy do poznámky doplněno B u těchto chemických látek:

Anilin, arsen a arsenovodík, benzen, cyklohexanon, dimethyl­formamid, ethylbenzen, ethylenglykolmonobutylether, ethylenglykolmonobutyletheracetát, ethylenglykolmonoethylether, ethylenglykolmonoethyletheracetát, fenol, fluo­ridy, fural, chrom, kadmium, methanol, nikl, nitrobenzen, olovo, pentachlorfenol, rtuť a její sloučeniny anorganické a fenylrtuťnaté, sirouhlík, styren, toluen, trichloethylen, xyleny, oxid uhelnatý a polychlorované bisfenyly.

Oblast lokální svalové zátěže

Lokální svalová zátěž je jeden z nejčetnějších rizikových faktorů pracovních podmínek. Podle § 38 zákona o ochraně veřejného zdraví ve spojení s přílohou č. 5 nařízení vlády č. 361/2007 Sb. pro účely zařazení prací i do druhé kategorie musí být provedeno měření tohoto faktoru, a to akreditovanou nebo autorizovanou osobou. Problémem měření lokální svalové zátěže je velká různorodost prací a jejich častá změna. V souvislosti s tím je měření lokální svalové zátěže nejen finančně náročné, ale v termínech stanovených § 37 zákona o ochraně veřejného zdraví, tj. do 30 dnů ode dne zahájení výkonu práce nebo změny jejich podmínek i obtížně proveditelné.

V praxi se osvědčil odborný odhad provedený osobou autorizovanou nebo akreditovanou. Ten však nelze použít, má-li jít o práce rizikové, nebo práce, při jejichž výkonu se vyskytly nemoci z povolání nebo ohrožení nemocí z povolání. Novela z tohoto důvodu upravuje § 25 takovým způsobem, že tento postup se nebude týkat ostatních postupů zaměstnavatele, např. při zjišťování úrovně rizikového faktoru podle § 102 odst. 3 zákoníku práce.

V § 25 se tak na konci odstavce 9 doplňují následující věty:

"Pro účely zařazení práce do druhé kategorie se postup podle přílohy č. 5 k tomuto nařízení nepoužije, pokud podle odborného hodnocení provedeného podle zákona o ochraně veřejného zdraví držitelem osvědčení o akreditaci nebo držitelem autorizace (§ 38 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů) míra výskytu faktoru lokální svalové zátěže a jeho rizikovost pro zdraví nenaplňuje podle zákona o ochraně veřejného zdraví kritéria pro zařazení práce jako rizikové (§ 37 a 39 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, vyhláška č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickýmičiniteli, ve znění pozdějších předpisů) a u zaměstnavatele při výkonu zařazované práce nebyly zjištěny nemoci z povolání nebo ohrožení nemocí z povolání. Odborné hodnocení musí obsahovat údaje o charakteru práce, místu výkonu práce, době výkonu práce, směnnosti, informace o manipulovaném materiálu, režimu práce a odpočinku v průběhu konání práce, používaném nářadí, pohlaví zaměstnanců a jejich rotaci na jednotlivých pracovních pozicích a fotodokumentaci vztahující se k pracovnímu prostředí, pokud byla pořízena."

Důležitá je i úprava ustanovení § 9, v kterém se doplňuje nový odstavec 9, který zní:

"Limitní hodnoty pro plyny a páry se udávají buď jako objemová koncentrace v ppm nezávislá na okamžité teplotě a tlaku, nebo jako koncentrace hmotnosti v mg.m-3 při teplotě 20 °C a tlaku 101,3 kPa na těchto veličinách závislá. Limitní hodnoty pro aerosoly se udávají v mg.m-3 pro skutečné podmínky prostředí, pokud jde o teplotu a tlak. Limitní hodnoty pro vlákna se udávají v počtu vláken/cm3 nebo v počtu vláken/cm3 pro skutečné podmínky prostředí, pokud jde o teplotu a tlak na pracovišti."

[1], [2], [3], [4], [5]

Závěr

Tato novela nařízení vlády č. 361/2007 Sb. byla provedena z důvodu harmonizace českého právního předpisu s právem Evropské unie.

POUŽITÁ LITERATURA

  1. Směrnice Komise (EU) 2017/164 ze dne 31. ledna 2017, kterou se stanoví čtvrtý seznam směrných limitních hodnot expozice na pracovišti podle směrnice Rady 98/24/ES a kterou se mění směrnice Komise 91/322/EHS, 2000/39/ES a 2009/161/EU.
  2. Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů.
  3. Nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů.
  4. Nařízení vlády č. 246/2018 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů.
  5. Důvodová zpráva, https://apps.odok.cz/veklep-history-version?pid=KORNAZAEX4GG.

Související dokumenty

Související články

Přehled nových českých technických norem - listopad a prosinec 2018
Přehled nových technických norem - červen a červenec 2017
Přehled nových technických norem - srpen a září 2017
České technické normy, jejich závaznost a užitečnost
Přehled nových technických norem - prosinec 2016 a leden 2017
Přehled nových technických norem - únor a březen 2017
Zamyšlení nad současnou ČSN 26 9030
Přehled nových technických norem - duben a květen 2017
Přehled nových technických norem - červen a červenec 2017
Přehled nových technických norem - srpen a září 2017
Přehled nových technických norem - říjen a listopad 2017
Přehled nových technických norem - prosinec 2015 a leden 2016
Přehled nových technických norem - 1. Q 2018
Nová pojetí systému managementu pohledem normy ISO 45001
Přehled nových technických norem - 2.Q 2018
Řízení změn v organizaci a jejich vliv na BOZP
Přehled nových českých technických norem červenec-říjen 2018
Leadership a pozitivní kultura BOZP podle normy ČSN ISO 45001
Přehled nových českých technických norem - listopad a prosinec 2018
Přehled nových technických norem - únor a březen 2016
Přehled nových technických norem - duben a květen 2016
Přehled nových technických norem - červen a červenec 2016

Související otázky a odpovědi

Provoz spalinové cesty podokenních topidel do 7 kW s vývodem přes fasádu
Práce ve ztíženém prostředí
Umístění požární značky
Školení první pomoci
Aktualizace směrnic BOZP
Bezpečnostní listy na pracovišti
Osobní ochranné pracovní prostředky pro žáky
Pracovní úraz
Práce přesčas
Praktická výuka u těhotných studentek
Zrušení vstupu zaměstnanců zaměstnavatele do areálu pronajímatele
Pracovnělékařské služby - prohlídka
Úraz na pracovišti
Ohlášení pracovního úrazu OIP
Rozhodné období u odškodnění pracovních úrazů
Kalkulace nákladů na praní OOPP
Dohoda o pracovní činnosti - lékařská prohlídka
Odbornost zaměstnance školícího na zařízení HYRA
Pracovnělékařská prohlídka
Frekvence lékařských prohlídek

Související předpisy

246/2018 Sb. , kterým se mění nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů
361/2007 Sb. , kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci
309/2006 Sb. , kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)
262/2006 Sb., zákoník práce
432/2003 Sb. , kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli
258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů