Horká léta na pracovištích

Vydáno: 5 minut čtení

Pro udržení stálé tělesné teploty je nutné udržet tepelnou rovnováhu mezi organismem člověka a okolím. Teplo, které vytváří lidský organismus při své činnosti, musí být odvedeno do okolí. Pokud je vlivem chladu prostředí odváděno z těla více tepla, nastává pocit tělesného chladu. Je-li v důsledku příliš teplého prostředí odváděno málo tepla, nastává pocit tepla. V horkém prostředí pak organismus pro obnovení tepelné rovnováhy reaguje pocením, kdy se tělo ochlazuje odpařováním potu. Při dalším růstu teploty prostředí dochází k přehřívání organismu se všemi zdravotními důsledky, jako je zvýšená tepová frekvence, zrychlené dýchání, pokles krevního tlaku atd. a s tím spojené příznaky jako jsou závratě, bolesti hlavy, příp. až poruchy vědomí apod.

Z potřeby udržení tepelné rovnováhy mezi organismem člověka a prostředím vychází požadavek na optimální teplotně - vlhkostní podmínky na pracovišti. Je zřejmé, že při rostoucí namáhavosti práce, tj. vyšším energetickém výdeji, organismus vyvíjí více tepla, které je potřeba odvést a proto pro zachování rovnováhy by teplota prostředí měla být nižší. Slovy právního předpisu (§ 3 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci) zátěž teplem při práci je určena množstvím metabolického tepla vznikajícího svalovou prací a faktory prostředí, kterými se rozumí teplota vzduchu ta, výsledná teplota kulového teploměru tg, rychlost proudění vzduchu va, relativní vlhkost vzduchu Rh a stereoteplota tst.

Na teplotu prostředí však má vliv technologické vybavení pracovišť (pece apod.), které je zdrojem tepla, a rovněž klimatické podmínky.

Technologické vybavení pracoviště

Typickým příkladem zásadního vlivu technologie jsou tzv. horké provozy, známé z výroby a zpracování kovů, sklářství, výroby potravin, tzn. kuchyně, pekárny apod.

Teplota v létě

V těchto provozech je zvýšená tepelná zátěž prakticky po celý rok a ve většině případů jsou k tomu nastavena i režimová opatření (režim práce a odpočinku, pitný režim atd.). V létě je pak zátěž zvýšená o vyšší teploty a mnohdy ztíženou možnost ochlazení, pokud není zajištěn odpočinkový režim v klimatizovaných prostorách.

Zajištění klimatizovaného prostoru pro ochlazení

Poněkud jiné je to na pracovištích bez technologického zdroje tepelné zátěže, kde ke zvýšené zátěži teplem dochází pouze vlivem klimatických podmínek v letním období. Příkladem jsou montážní pracoviště, strojírenská výroba, ale i kanceláře, prodejny, distribuční sklady, školy atd. Práce zde není zatížena zdrojem tepla z výrobních zařízení, výkyv od normálních podmínek v létě bývá (nebo nebývá) kompenzován klimatizací prostoru (chlazením), případně jsou nárazově zaváděna režimová opatření, jsou poskytovány ochranné nápoje.

Kancelářský prostor s počítači

Klimatizace na pracoviště by při tom měla být nastavena tak, aby teplota na nich nebyla nižší než o 6°C.

Pro dosud zmiňovaná nevenkovní pracoviště, kde jsou prostory výkonu práce vymezené uvnitř objektu, máme definované podmínky nařízením vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů.

Jsou zde ale i venkovní pracoviště, to jsou taková, která nejsou nebo jsou jen částečně chráněna před venkovními vlivy. Týká se to práce v lesích, na polích, na stavbách, ale i ve městech práce policistů, poštovních doručovatelů, atd. Zde se zvýšenou zátěží teplem se dá počítat už i při teplotách okolo 25°C, zejména jde-li o práci na přímém slunci a spojenou vyšším energetickým výdejem. Protože hrozí přehřátí a dehydratace, je nutno umožnit odpočinek ve stíněném prostoru a podávání dostatečného množství ochranných nápojů. I na tato pracoviště nařízení vlády č. 361/2007 Sb. pamatuje, a to i přesto, že mnohá ustanovení, týkající se nevenkovních prostor se na práci venku nevztahují.

Práce venku a horké léto

Závěr

Požadavky platné legislativy na teplotně vlhkostní podmínky při práci se vztahují k podmínkám, při nichž v letním období teploty ovzduší nepřekročí 30°C a nezajištění výše uvedených opatření v náležitém rozsahu stanoveném podle příslušných paragrafů nařízení vlády č. 361/2007 Sb. při naší kontrolní činnosti považujeme za závadu. Vyšší teploty jsou pokládány za extrémní.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu však v období teplých měsíců červen až září počet dnů, při kterých teploty překračují 30°C, pomalu rok od roku přibývá. Je tedy možná otázkou času, kdy dosud extrémní tepla budeme muset vnímat jako normální a s tím i změnit dosavadní pohled na zátěž teplem na pracovištích v letních měsících.

Na tuto skutečnost by zaměstnavatelé měli myslet s tím vědomím, že z důvodu vysokých letních teplot musí letní opatření pro ochranu zdraví svých zaměstnanců mnohdy jít i nad rámec jen pouhých povinností vyplývajících z platných právních předpisů. Vedle zajištění podávání vhodných ochranných nápojů a organizačních opatření, spočívajících ve stanovení režimu práce a odpočinku, se jeví jako zásadní úprava teplotně-vlhkostních podmínek na pracovištích cestou stavebně technických opatření. Skutečnost je taková, že řada nově budovaných pracovišť je dnes již vybavována systémy pro úpravu teploty v horkých letních dnech a mnohá již stávající pracoviště jsou touto "klimatizací" dovybavována. Týká se to administrativních pracovišť, zdravotnictví, obchodu a služeb. Málokdy se to však týká výrobních prostor.

Je možné předpokládat, že trend přibývajících letních dnů s vysokými teplotami bude pokračovat i v dalších létech. A proto je třeba na to myslet a připravovat se už nyní.

Související dokumenty

Související články

Stres a šikana jsou na pracovištích stále přehlíženy
Nebezpečí výbuchu v průmyslových provozech - Práškové lakování
Nebezpečné látky pod kontrolou. Evropská kampaň 2018-2019
Posouzení spolehlivosti lidského činitele v pracovním systému
Syndrom vyhoření - fenomén 21. století
Zdravotní a bezpečnostní rizika ve stavebnictví
Šikana, nerovné zacházení a diskriminace na pracovišti
Projevy a posuzování vibrací v pracovním prostředí na zdraví člověka
Doba covidová, aneb evoluce BOZP u zaměstnavatele
Nebezpečí výbuchu v průmyslových provozech - Skladování technických plynů
Nebezpečí výbuchu při dopravě sypkých hmot se zaměřením na korečkové elevátory
Expozice karcinogenům na pracovištích
Azbest a zdraví
Staveniště je stále jedno z nejrizikovějších pracovišť
Nebezpečí výbuchu v průmyslových provozech - Práškové lakování
Problematika psychické zátěže, stresu a násilí na pracovišti
Stres a šikana jsou na pracovištích stále přehlíženy
Zdravotní rizika spojená s prací na staveništi
Ochrana před nanočásticemi v pracovním ovzduší
Předcházení stresu na pracovištích
Recyklace elektroodpadu, příležitost nebo zdravotní riziko
Psychosociální rizika

Související otázky a odpovědi

Střídání práce a bezpečnostní přestávky při teplotě 40 °C na pracovišti
Psychická zátěž u pedagogických pracovníků
Šetření nemocí z povolání
Osobní ochranné pracovní prostředky pro žáky
Ohlášení pracovního úrazu OIP
Rozhodné období u odškodnění pracovních úrazů
Kalkulace nákladů na praní OOPP
Dohoda o pracovní činnosti - lékařská prohlídka
Odbornost zaměstnance školícího na zařízení HYRA
Pracovnělékařská prohlídka
Frekvence lékařských prohlídek
Dohody u mladistvých a lékařská prohlídka
Pes na pracovišti
Odpovědnost školy za hmotnou škodu a újmu na zdraví žáka na zájezdu způsobenou ubytovatelem
Vstupní prohlídky zaměstnanců na DPP a DPČ
Preventivní prohlídky - zdravotní dokumentace
Krácení dovolené, pracovní úraz
Platnost slovenských revizí
Externí vedoucí pracovník
Zaměstnávání žáka

Související předpisy

361/2007 Sb. , kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci