Stávka učitelů: nárok na ošetřovné?

Vydáno: 2 minuty čtení

V souvislosti s pondělní stávkou, během níž došlo mimo jiné k jednodennímu přerušení práce některých školských a dětských zařízení, upřesňuje ČSSZ pro rodiče dětí podmínky nároku na ošetřovné. Nárok na ošetřovné sice je i v případě nenadálého uzavření školského (dětského) zařízení, ovšem za striktně daných podmínek. V případě stávky nejde o důvody, jakými jsou nařízení příslušného orgánu při havárii nebo mimořádném opatření při epidemii, současně stávka není považována za nepředvídanou událost (aktuální stávka byla vyhlášena s předstihem dvou týdnů).
Ošetřovné z důvodu péče o dítě mladší 10 let, jehož škola, školka apod. byla uzavřena z důvodu stávky, tedy nenáleží. Zaměstnanec (rodič) tak nemá nárok na pracovní volno z důvodu péče o dítě při poskytování ošetřovného. Zaměstnavatel však může omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci i z jiných důvodů, než stanoví právní předpisy, tzn. může mu poskytnout volno dobrovolně.

 

Přejete si plný přístup k odborným článkům a dostávat týdeník Podtrženo, sečteno s krátkými zprávami do svého e-mailu? Pořiďte si předplatné aplikace Práce a mzda.

S námi se v pracovním právu vyznáte.